Weekendowa Cukiernia #12 Zaproszenie do zabawy :)
Dzisiejszy wpis bedzie zupenie inny niz zwykle:) Tym razem to ja mam przyjemnosc poprowadzic jedenasta juz edycje Weekendowej Cukierni, jest mi niezmiernie milo i bardzo dziekuje Polce za danie mi tej mozliwosci:)
Dlugo zastanawialam sie jaki przepis mam wybrac na ta specjalna okazje. Wiem juz mniej wiecej co lubicie, jednak wiadomo, ze nie kazdy przepis wszystkim pasuje. Z tego wlasnie powodu postanowilam zaproponowac wam nie jedna ale az dwie slodkie przyjemnosci:D jak to mowia, od przybydku glowa nie boli! tym bardziej jesli mowa o slodkosciach!
Pierwsza propozycja to Rolada czekoladowa z nadzieniem z serca mascarpone i malinami.
To zdecydowanie moja faworytka jesli chodzi o rolady. Serek mascarpone wspaniale komponuje sie z intensywnie czekoladowym biszkoptem natomiast maliny przelamuja slodycz :) wiem, ze to juz ostatni dzwonek na te owoce dlatego jesli tylko ten przepis przypadl wam do gustu nie zwylekajcie i leccie do sklepu po maliny! :)
Z pierwszym kesem Sernika na zimno z biala czekolada i owocami, ktory jest moja druga propozycja doslownie sie rozplynelam:)
W ta upalna pogode, ktora ostatnio nie daje nam nawet chwili wytchnienia nie ma nic lepszego niz zimny deser idealnie laczacy w sobie slodycz bialej czekolady i delikatna kwaskowosc letnich owocow.
Kluczowym skladnikiem tego bajecznego sernika sa niewatpliwie ciasteczka amaretti, nadajace mu absolutnie niepowtarzaly smak.
Sprobujcie koniecznie:)
Zapraszam do zabawy!
Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 100 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady, startej
- cukier waniliowy - 16 g
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ciagle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao na koncu wsypać startą czekoladę. Delikatnie wymieszac, tak zeby piana nie opadla.
PBawelniana sciereczke delikatnie posypac cukrem waniliowym Płaską formę o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. ( nie dluzej, bo rolada peknie podczas zwijania).Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na sciereczke papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do calkowitego ostudzenia.Wazne jest zeby wszystko robic, kiedy rolada jest jeszcze goraca. Nie czekamy az ostygnie!
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 50ml smietany 18%
- 2 lyzki cukru pudru (ilosc cukru mozemy zmniejszyc w zaleznosci od upodoban)
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 30 g masła
250g malin lub wisni.
Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym ogniu, mieszając.
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, ulozyc maliny i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.
Smacznego!
Sernik na zimno z biala czekolada, owocami i ciasteczkami amaretti
Składniki:
- 300g bialej czekolady
- 600g serka kremowego
- 284ml smietany kremowki
- 50g cukru pudru
- 250g malin (mogą być mrożone, wtedy wcześniej trzeba je rozmrozić na bibułce)
- 5 lyzek dzemu malinowego
- 85g ciasteczek amaretti
- 150g borowki amerykanskiej
- 50g wisny(opcjonalnie)
Czekolade rospuscic w kapieli wodnej.
Keksowke o pojemnosci 900g wylozyc folia spozywcza.
W duzej misce zmiksowac razem serek, smietane i cukier. Nastepnie stopniowo, caly czas miksujac na malych obrotach wlewac ostudzona czekolade. Ucierac az do polaczenia sie skladnikow.
70g malin wymieszac z 2 lyzkami dzemu.
Do keksowki o pojemnosci 900g wlac polowe masy a nastepnie delikatnie rozlozyc na niej maliny wymieszane z dzemem. Przykryc reszta masy serowej. Na wierzchu rownomiernie rozlozyc ciasteczka amaretii. Przykryc folia i wstawic do lodowki na min, 6 godzin, najlepiej na cala noc.
Odlozyc na bok ok 7 malin. Reszte podgrzac w garnuszku razem z pozostalym dzemem i wisniamia (jesli uzywamy). Podgrzewac na malym ogniu, az zmiekna. Uzywajac blendera zmiksowac owoce a nastepnie przetrzec je przez sitko, aby pozbyc sie pestek. Sos powinien byc dosc gesty. Ostudzic.
Podawac od razu.
Smacznego!
31 komentarze:
Olu, obie propozycje sprawiły u mnie podwyższoną pracę ślinianek ;) I jak znam życie i siebie, to pewnie zrobie obie, choć na razie zapisuję się na sernik, bo z "rolowaniem" u mnie kiepsko ;))
Mafilko, bardzo sie ciesze:) nadal jednak zachecam tez do rolady, bo na prawde, nie jest taka straszna jak mogloby sie wydawac:) ja tez sie kiedys balam, a teraz roluje bardzo czesto:D
pozdrawiam!
super propozycje ,postaram sie dolaczyc i to wlasnie chcialabym te rolade wyprobowac,bo juz mnie do rolady od jakiegos czasu ciagnie,wiec jest okazja,nie??? :) :)
a przepisy są Twoje jak rozumem? :)) mnie kusi rolada, jeszcze nigdy nie robilam... ale moze mi sie uda:]
A to nie jest już 12 edycja? Chyba straciłam rachubę:)
Ja chętnie wypróbowałabym obydwa pezpisy ale nie wiem czy uda mi się zdobyć ciasteczka amaretti. Czy mozna je zastąpic herbatnikami? Pewnie smakowo to nie będzie już to ale z braku laku...:)
I mnie obydwa przepisy się podobają i na pewno się dołączę z którymś z nich :)
eh... 2 przepisy? i co ja teraz zrobie, oba brzmią super... hmm...
Fajne propozycje Olu, ale nie wiem czy uda mi się dołączyć. Jesli już to najprędzej z sernikiem. Zobaczymy.
Pozdrówki!:)
Olu super! Pewnie w jeden tydzien zrobie rolade, a w drugi sernik :)
Zaraz zabieram sie za podsumowanie i przekieruje wprost do TWOICH przepisow :DDDD
:*
No tak, ja próbuję się co nieco odchudzić (hehe), a tymczasem dzieje się zupełnie odwrotnie, z dnia na dzień przybywa mi tu i tam. :D Olu, jeśli się przyłączę (co jest bardzo prawdopodobne) - to pamiętaj! te dodatkowe centymetry będę zawdzięczała Tobie! :D
Obie propozycje są fajne. :) Rolad się nie boję i roluję ochoczo, ale póki co, jeszcze nie wiem co przygotuję. :)
Malgosiu, no to sie bardzo ciesze, ze sie przylaczysz:) a wine za to czego Ci przybedzie biore na siebie :P poza tym, oba ciasta sa tak dobre, ze rodzinka napewno Ci pomoze!
pozdrawiam:*
Wybrałaś fajne przepisy brzmiące bardzo smakowicie:) Maliny uwielbiam i wszystko co serowe też, zatem przygotuję obie propozycje:)
no to zapowiada się nam na weekend pyszna malinowa rolada :)
Olu świetne są Twoje propozycje,już je zapisuję:)
Pozdrawiam,Olcik
Chyba i ja się przyłączę, obydwa przepisy są kuszące! :-)
Naprawde bardzo sie ciesze, ze jestescie wszystkie takie chetne do pieczenia razem ze mna! :) mam nadzieje, ze wszystko bedzie wam smakowac!
pozdrawiam:)
Zapowiada się pysznie!Chyba zrobię tak, jak Poleczka: i sernik i roladę;)
Olu, zebrałam wszystkie składniki na sernik i zamierzam dzisiaj robić, ale wczytałam się w przepis i ogarnęła mnie lekka wątpliwość... Olu tej śmietany kremówki nie trzeba ubijać najpierw? Wlać taką płynną do sera? I czy sama czekolada utrzyma całość w formie stałej? Jak wyłożę sernik potem z keksówki - to nie "poleci"?
Olu, proszę o słowa otuchy. :D
Ale super przepisy, sernik jest właściwie bezglutenowy, tylko trzeba znaleźć odpowiednie ciasteczka albo lepiej upiec samemu :)
Zastanowiła mnie taka dokładna ilość śmietanki - 284ml :)
Pozdrawiam!
Malgosiu, juz pisze slowa otuchy :)
W przepisie jest napisane dokladnie tak jak podalam:) smietane wlewamy do sera dodajemy cukier. Ja nie mialam problemow z serniczkiem, po nocy spedzonej w lodowce wyszedl z formy bez problemu. Wazny jest czas chlodzenia, mysle, ze to jest klucz do sukcesu:) trzymam kciuki zeby sie udal! bo jak nie to sobie tego nie daruje:(
pozdrawiam:*
Felluniu, ciasteczka faktycznie trzeba wybrac inne, powinny miec one jednak intensywny smak, bo o to wlasnie chodzi:)
Z ta smietanka to faktycznie troche smieszne:P no ale coz, tak podaje przepis.
pozdrawiam!
Zrobiłam roladę! :-) Była przepyszna! :)
strasznie sie ciesze! :) gratuluje!
Teraz mozesz napisac maila do Poleczki z Around the kitchen table ( zawszepolka@gazeta.pl) i zglosic sie, ze ty tez zrobilas. Uwzgledni Cie w podsumowaniu WC:)
To jeszcze mam pytanie ;) Kiedy mogę opublikować notkę ze zdjęciem rolady na swoim blogu? :-)
Jest jakiś określony termin?
moja przyjaciólka czyta mojego bloga i narzeka, że tylko może popatrzec na to, co wyrabiam w kuchni- mieszkamy daleko od siebie, więc rzadko mogę jej coś ugotowac
goszczę ją niedługo, poprosiła mnie o niespodziankę i o coś pysznego
z przyjemnością zrobię jej Twoją roladę z malinami i serkiem mascarpone
już wyobrażam sobie jak to będzie smakowac!
dołączam do Was dziewczyny w tej edycji
mam nadzieję, że niedługo opublikujesz tu fotografie wypieków
Michaszko, spokojnie mozesz juz publikowac :) trwa juz pierwszy weekend WC:)
pozdrawiam!
Skusiłem się na Twoją roladę. Wyszła super. Dzięki za świetny przepis :-)
Obywdwa przepisy brzmią świetnie. Może wreszcie zdecyduję się zrobić roladę. Chociaż to co mnie odstrasza, to wcale nie jej potencjalna trudność, tylko obawa, że jak zrobię w sobotę, to na niedzielę do kawy nic już nie zostanie, bo moja rodzina to straszne głodomory.
A co to za patent z rozmrażaniem malin na bibułce?
Olgo, pyszne przepisy wybrałaś :)! Robiłam sernik na zimno, opublikowałam na blogu, a że mam dziś ten swój pierwszy raz w WC, że tak to ujmę ;))), to nie wiem do kogo się mam zgłosić. Podsumowanie to u głównodowodzącej Polki, czy u Ciebie?
Pzdr :)
bardzo sie ciesze Olu Ł=
podsumowanie jak zwykle u dowodzacej Poleczki:) musisz przeslac maila z linkiem do swojego przepisu i imieniem.
pozdrawiam:)
Prześlij komentarz