poniedziałek, 16 listopada 2009

Weekendowa Piekarnia #51- Bułki z ziarnami na miodzie


Spozniona, ale jestem:) jestem i dolaczam do Weekendowej Piekarni, ktorej gospodynia byla w tym tygodniu Malgosia z Pieprz czy Wanilia. Bardzo sie ciesze, ze moglam piec z wami w ten weekend! wszak wiadomo, ze nie zawsze mi sie to udaje, nie oszukujmy sie...rzadko, zdecydowanie za rzadko do was dolaczam:( ale nic, mam nadzieje, ze sie poprawie, staram sie jak moge;-)
Tym razem postanowilam upiec buleczki, chleba ostatnio napieklam sie juz dosc, czas ma mala odmiane. Tak zwane Gordonki na zawsze wpisaly sie na liste naszych ulubionych buleczek! pelne zdrowych ziaren, ktore tak przyjemnie chrupia podczas jedzenia:) dodatek miodu sprawia, ze maja nieco slodszy smak, co oczywiscie stanowi ich atut:) smakuja wspaniale nietylko z dzemem czy powidlami, ale takzke z z wedlina czy serem!
Malgosiu, dziekuje bardzo za wspolna zabawe i super przepis!;)


Cytuje za Malgosia:

Bułki z ziarnami na miodzie
inspirowane przepisem Gordona Ramsay'a

7g (1 op.) drożdży instant (lub 15g świeżych)
275 ml letniej wody
225g mąki pszennej razowej
225g mąki pszennej (białej)
1 ½ łyżeczki soli morskiej
50g dowolnej mieszanki ziaren (np. sezamu, dyni, słonecznika, siemienia, maku)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka do posmarowania

Jeśli używasz drożdży świeżych: do 4 łyżek letniej wody wkruszyć drożdże, zamieszać i odstawić na kilka minut.

Mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać suszone drożdże (lub wlać przygotowany rozczyn). Wlać oliwę, miód i wodę. Zamieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać, dodając mąki, gdyby ciasto było zbyt wilgotne. Wsypać mieszankę ziaren i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące.
Wyjąć ciasto na posypany mąką blat, uformować kulę i ugniatać przez 5-10 min., aż ciasto będzie gładkie.
Włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę by podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto znów wyjąć na blat, odgazować. Podzielić na 9 równych części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na ponowne zwiększenie objętości. Posmarować z wierzchu mlekiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. ok. 20min. Wystudzić na kratce.

[weekendowa+piekarnia+baner.jpg]

5 komentarze:

margot 16 listopada 2009 17:58  

ale cudne , Olu twoje bułki , mniam , mniam :)

Bea 16 listopada 2009 18:18  

Sliczne Olu! I prawda, ze przepyszne? Ja jestem w nich zakochana ;)

andzia-35 16 listopada 2009 19:57  

Piękne Ci wyszły:))
Bardzo apetycznie wyglądaja, mniaaam:)

majana 17 listopada 2009 08:30  

Piękne bułeczki CI się upiekły Olu! :))
Pyszne są prawda?
Pozdrawiam:)

Małgosia.dz 17 listopada 2009 18:32  

Olu, cała przyjemność po mojej stronie! :) Piękne bułeczki wydałaś na świat. :D Znaczy na tą stronę piekarnika. :D

Wszelkie prawa zastrzeżone!
Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody zabronione. Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i nie zgadzam sie na ich kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez mojej zgody (patrz : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)