Rolada czekoladowa z wiśniami
Jakiś czas temu obiecałam sobie, że robienie rolad opanuję do perfekcji. Tym przepisem rozpoczełam to wyzwanie:)
Musze sie przyznac (ale wstyd!) ze to moja pierwsza rolada w życiu. Jednak biorąc pod uwage fakt, że wyszła spod mojej, niedoświadczonej ręki, udała się całkiem przyzwoicie(mówie oczywiscie o wyglądzie zewnętrznym). Jeśli chodzi o smak to jest po prostu boska. Niesamowicie czekoladowa, delikatna. Krem z serka mascarpone i nutelii to chyba najpyszniejsze polaczenie jakiego kiedykolwiek mialam okazje skosztowac:) I hej! zrobienie biszkoptu wcale nie jest takie trudne ;-)
Przepis z Bloga Dorotki:)
Cytuję za Doruś:
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 100 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady, startej
- cukier waniliowy - 16 g
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem waniliowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia. Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek nutelli
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 30 g masła
Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.
Smacznego :)

Edit: Przepis został uznany jednym z 14 przepisów tygodnia Foodelka:) bardzo dziękuje za wyróżnienie, jest mi niesłychanie miło:)

10 komentarze:
zakochałam się w tych zdjęciach!!!
rolada musi być przesmaczna..
pozdrawiam b.serdecznie!:)
Jest prześliczna! Fantastyczna! Musi smakować po prostu obłędnie. Cudowne zdjęcia Olu!:)
Majanko, jstnk, dziekuje bardzo za mile slowa:))
pozdrawiam cieplo!
Fajowa jest! Z ciekawością czekam na dalsze rolady. Bo chyba będą...?
Aniu, beda beda! a jakze:) cale lato przed nami!
pozdrawiam
to pierwsze zdjecie wygląda jak z okładki jakiegoś kulinarnego żurnala!
Gratuluję inspirującego przepisu!
Wybrałem go do 17 edycji Foodelkowych Przepisów Tygodnia na blogu Foodelek.pl.
No i po prostu wyszła bosko! :)
Dorotko, bardzo dziekuje:) milo mi to slyszec z ust autorki pierwowzoru:)
Marcin: Dziekuje za wyroznienie, jest mi niezmiernie milo:)
pozdrawiam serdecznie!
ale krem się zwarzył? za długo miksowany, niepotrzebnie bo toż to sami się łączy. robię tak samo i inaczej wygląda, najlepiej zimny mascarpone wymieszać łyzką z nutella w temp. pokojowej dobrze się łączy i nie warzy. mój krem jest równie gładki jak nutella.
Prześlij komentarz