Tarta z truskawkami
To jest własnie to! uwielbiam smak tego ciasta, szczególnie w letnie upały kiedy coś słodkiego, a do tego jeszcze zimnego jest jak najbardziej mile widziane na naszym stole. Ten przepis jest bajecznie prosty i szybki. Tarta zawsze wychodzi, a do tego jest niesamowicie praktyczne. Truskawki możemy nastąpić każdym innym owocem ponieważ absolutnie wszystko świetnie tu pasuje:)
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 180 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- 50 ml lekko ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 bydyń smietankowy lub waniliowy
- 1 galaretka owocowa(ja użyłam truskawkowej)
- pół kilo truskawek
Masło włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, sól, mleko i żółtko. Ucierać tak długo, aż składniki się połączą. Ciągle mieszając dodawać stopniowo mąkę. Z ciasta zagnieść kulę i włożyć ją do lodówki na minimum godzinę(im dłuższy czas chłodzenia, tym ciasto będzie lepsze).
Ciasto rozwałkować na grumosc ok 3mm, o średnicy większej niż forma na tartę.
Formę wysmarować masłem i wysypań mąką albo kaszką manna. Ciastem wyłożyc dno formy, oraz boki. Spód nakłuć widelcem. Piec przez około 35 min w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Odstawić tartę do wystygnięcia a po tym czasie wysmarować ostudzonym budynień, ułożyć świeże truskawki i polać lekko tężącą już galaterką.
Wsadzić do lodówki jeszcze na ok godzine. Podawać zimną.
Smacznego!

5 komentarze:
Jak ładna. Aż chciałoby się poprosić o kawałeczek ;)
A dziekuje bardzo:) Twoje truskawkowe pralinki sa po prostu genialne:)
również dziękuję :)
Zachecajace, mniam, wyglada bardzo pieknie i truskawkowo. POzdrawiam
Bardzo dziekuje:) rzeczywiscie, jest( a raczej byla) pyszna:) Twoj blog rowniez wyglada wspaniale Agatko:)
Prześlij komentarz