Ciasto z rabarbarem
Kolejna propozycja na ciasto z rabarbarem:) Od razu mówię, że jest pyszne!
Cała moja rodzinka kocha wszystko co z kruszonką, więc ciasto zniknęło ze stołu w tempie ekspresowym. Kruszonka i rabarbar to para doskonała. Idelanie smakuje też w wersji crumble, jednym z moich ulubionych deserów, ale o tym napisze dłużej innym razem. Póki co zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu:) Było naprawdę pysznie:)
Przepis pochodzi z bloga Dorotki, którą cytuję:
Składniki:
- pół kg mąki luksusowej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)
- 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
- dowolne owoce: u mnie 35 dag obranego, pociętego rabarbaru, mogą być inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; bardzo smaczne również z samą kruszonką)
- 50 g masła
- 10 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy - 16 g
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.
Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Smacznego :)
* nie dodawajcie więcej niż 35 - 40 dag owoców (ciasto się zapadnie, powstanie zakalec i będziecie z niego niezadowoleni)
8 komentarze:
bardzo ladne ciasto
tak wygląda pysznie
Ola zdjecie 1-sza klasa! :))))) Ciasto tez :)))))))Buziaki:**
Piękne ciacho :). I świetnie rozumiem, co mówisz o kruszonce, ja też ją uwielbiam :). Robiłam nawet ostatnio crumble z rabarbarem. Mmm :)...
Sliczne! I ta kwitnaca galazka! :)
Śliczne i bardzo apetyczne to ciasto!:)))Crumble też uwielbiam. Muszę kupić znowu rabarbar :))
Pozdrówki.
Ja też dziś piekłam ciasto z rabarbarem :) Już się pół rozeszło ;)
Ohydne ciasto, zmarnowane składniki, jestem wściekła że znowu nadziałam się na niesprawdzony, niepewny przepis. nie polecam, "ciasto" wychodzi zbyt słodkie, twarde, niesmaczne - jednym słowem bleee
Prześlij komentarz