czwartek, 7 maja 2009

Ciasto z rabarbarem


Kolejna propozycja na ciasto z rabarbarem:) Od razu mówię, że jest pyszne!
Cała moja rodzinka kocha wszystko co z kruszonką, więc ciasto zniknęło ze stołu w tempie ekspresowym. Kruszonka i rabarbar to para doskonała. Idelanie smakuje też w wersji crumble, jednym z moich ulubionych deserów, ale o tym napisze dłużej innym razem. Póki co zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu:) Było naprawdę pysznie:)

Przepis pochodzi z bloga Dorotki, którą cytuję:

Składniki:

  • pół kg mąki luksusowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)
  • 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
  • dowolne owoce: u mnie 35 dag obranego, pociętego rabarbaru, mogą być inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; bardzo smaczne również z samą kruszonką)
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy - 16 g

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej

i ubijać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.

Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.

Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.

Smacznego :)

* nie dodawajcie więcej niż 35 - 40 dag owoców (ciasto się zapadnie, powstanie zakalec i będziecie z niego niezadowoleni)

8 komentarze:

karolka 7 maja 2009 17:09  

bardzo ladne ciasto

margot 7 maja 2009 17:19  

tak wygląda pysznie

zawszepolka 7 maja 2009 17:26  

Ola zdjecie 1-sza klasa! :))))) Ciasto tez :)))))))Buziaki:**

olalala 7 maja 2009 18:48  

Piękne ciacho :). I świetnie rozumiem, co mówisz o kruszonce, ja też ją uwielbiam :). Robiłam nawet ostatnio crumble z rabarbarem. Mmm :)...

Bea 7 maja 2009 19:24  

Sliczne! I ta kwitnaca galazka! :)

majana 7 maja 2009 19:36  

Śliczne i bardzo apetyczne to ciasto!:)))Crumble też uwielbiam. Muszę kupić znowu rabarbar :))
Pozdrówki.

kasiaaaa24 7 maja 2009 19:42  

Ja też dziś piekłam ciasto z rabarbarem :) Już się pół rozeszło ;)

Anonimowy 12 maja 2012 20:16  

Ohydne ciasto, zmarnowane składniki, jestem wściekła że znowu nadziałam się na niesprawdzony, niepewny przepis. nie polecam, "ciasto" wychodzi zbyt słodkie, twarde, niesmaczne - jednym słowem bleee

Wszelkie prawa zastrzeżone!
Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody zabronione. Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i nie zgadzam sie na ich kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez mojej zgody (patrz : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)