środa, 31 marca 2010

Chocca, mocca, caramel: wymarzone ciasto



Wszyscy, ktorzy czytaja tego bloga znaja juz pewnie moje preferencje smakowe:)
Wiadomo, ze za kawalek dobrego ciasta czekoladowego jestem gotowa zrobic prawie wszystko. Wiadomo, ze czekolada z pomarancza, czy ciasto Pszczolka to moje ukochane smakolyki:) ze jak sernik to tylko waniliowy, jesli tarta to koniecznie z jablkami. Dzis to tej listy dokladam jeszcze jeden przepis, ktory w ostatnim czasie calkowicie podbil i zawladnal moimi kubkami smakowymi:D
Chocca mocca caramel Cake. Dosc ciezkie, intensywnie czekoladowo-karmelowo-kawowe ciasto, do ktorego bede wracac z pewnoscia jeszcze nie raz. To cos idealnego dla wszystkich maniakow tych trzech skladnikow. Moje lasuchy pochlonely 2 kawalki, jeden po drugim!
Za chwile Swieta, obok tradycyjnych wypiekow proponuje zrobic cos zupelnie nietypowego:) Od paru lat co roku przygotowuje jakies ciasto czy potrawe, ktorej nikt by sie na Swiatecznym stole nie spodziewal. I o to chodzi;-) element zaskoczenia, a przy tym jeszcze slodkiego, zawsze jest czymsmile widzianym!
Zapraszam do stolu kochani, dzis kawalek ciasta dla kazdego!:)



Ciasto czekoladowo-kawowo-karmelowe
Chocca mocca caramel cake przepis z BBC Goodfood


2 lyzeczki kawy instant
2 lyzki kakao
2 lyzki wrzacej wody
175g masla
175g brazowego cukru
2 jajka
2 lyzki golden syropy (mozna ewentualnie zastapic miodem)
200g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzki mleka
100g batonikow czekoladowo-karmelowych

Na polewe:

100g czekoladowo-karmelowych batonikow
50g masla
2 lyzki mleka
100g cukru pudru, przesianego




Piekarnik nagrzac do 160 stopni. Tortownice o srednicy 20cm ysmarowac maslem a dno wylozyc papierem do pieczenia.
W kubku wymieszac ze soba kawe, kakao i wrzaca wode. Dokladnie rozrobic.


W duzej misce wymiezac ze soba maslo, cukier, jajka, golden syrop, make, mleko oraz mieszanke kawowa. Miksuj ok 2-3min. Batoniki polamac na male kawalki i wsypac do ciasta.


Ciasto przelac do przygotowanej foremki i piec ok 30-40min az wierzch bedzie sciety.
Studzic w formie przez 5 minut. Po tym czasie wyjac i pozostawic do calkowitego ostygniecia.


Polewa:

Batoniki polamac na male kawalki i rozpuscic w kapieli wodnej z maslem i mlekiem. Podgrzewaj az do calkowitego rozpuszczenia.
Ostudzic.

Wylac na ostudzony wierzch ciasta i wyrownac powierzchnie. Pozostawic do zastygniecia.

Smacznego!

12 komentarze:

Emma 31 marca 2010 10:57  

ojej! aż ślinka cieknie! kradnę przepis :)

margot 31 marca 2010 12:23  

zdecydowanie zapisze przepis na to pięknie wyglądające ciasto

Sugar Plum Fairy 31 marca 2010 14:20  

ta karmelowa nutka.. mmm!!jakich batoników użyłaś? :D

cudawianki 31 marca 2010 15:03  

jesli smakuje tak jak wyglada to ja sie pisze!! :-))

Kasia Fiołek 31 marca 2010 15:33  

A jakich batoników dokładnie użyłaś?

Ola 31 marca 2010 16:20  

Dziekuje wszystkim za takie komplementy:)
Co do batonikow do uzylam Dove, ale mzona tez uzyc tych o nazwie 'Maciek" czy cos podobnego:) byle byly karmelowe, ewentualnie toffi.

pozdrawiam

Majana 31 marca 2010 18:21  

O wow! Ja się częstuję, już siadam i zajadam!
Wspaniale wygląda! :)

spencer 31 marca 2010 19:51  

Jak to? Tylko kawałek dla każdego?? Toż to nieludzkie tak wydzielać TAKIE pyszności;) Ciacho wygląda genialnie, a sądząc po składnikach, tak też musi smakować.. I ja sobie ukradnę przepis, a co!

Hania 31 marca 2010 23:55  

po prostu wygląda przepyszne.!! Pozdrawiam

Ewelina Majdak 1 kwietnia 2010 00:24  

O rany Ola! Toż to piękne ciasto jest!
Zaprosisz mnie na kawałek? :D

asieja 2 kwietnia 2010 18:26  

fajny ten wielkanocny akcent.. czekoladowo jajeczny :-0

majka 2 kwietnia 2010 22:58  

Juz zapisalam pzepis. To ciasto to cos zdecydowanie dla mnie.

Spokojnych swiat :)

Wszelkie prawa zastrzeżone!
Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody zabronione. Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i nie zgadzam sie na ich kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez mojej zgody (patrz : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)