Croissants
Szukałam, szukałam i wreszcie znalazłam! idealny przepis na Croissanty!
Miałam za sobą parę niezbyt udanych prób stworzenia Croissantów idealnych: kruchych, delikatnych w smaku, puszystych, warstwowych z delikatną maślaną nutką. Tym razem się udało!
Przepis pochodzi od światowej sławy cukiernika, Pierre Hermé, a znalazłam go na blogu Dorus79:)
Przepis naprawdę warty wyprobowania!
Cytuję Dorotkę:)
Składniki na 14 małych, lub 7 dużych rogalików:
- 15 g masła
- 5 g świeżych drożdży
- 85 ml wody, o temperaturze 20ºC
- 210 g mąki, typ 450
- 4 g (niepełna łyżeczka) miałkiej soli
- 30 g (2 łyżki) cukru
- 1,5 łyżeczki mleka w proszku
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
Etap 1:
Etap 2:
Ciasto uderzyć pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla, powstały podczas fermentacji. Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderzyć pięścią, by opadło i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
Etap 3:
Masło (125 g) włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę.
Etap 4:
Ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość.
Połowę masła rozłożyć palcami na 2/3 długości ciasta i złożyć je jak list, 3 razy. Warto zostawić kilka milimetrów przerwy między masłem o brzegiem, by potem idealnie skleić ciasto (masło nie wypłynie na boki).
Obrócić ciasto o 90º i ponownie rozwałkować, następnie znów złożyć jak list, tym razem jednak bez masła.
Złożone ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.
Etap 5:
Wszystkie czynności z etapu 4 powtórzyć od początku, zużywając pozostałą połowę masła. Następnie obrót i wałkowanie + składanie bez masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut a następnie do lodówki na godzinę.
I to koniec przygotowywania ciasta. Po tym czasie (wszystko zajmuje 5,5 godziny), można już wykrajać rogaliki. Ja wkładam do lodówki na całą noc (może tak leżakowac w lodówce 3 dni).
Wykrajanie rogalików:
Ciasto (musi być zimne!) rozwałkowujemy na placek grubości 6 mm, wykroić trójkąty. Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika.Uwaga: rogaliki zwijamy z początku bardziej luźno, potem ściśle.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać mąką, rozłożyć na niej rogaliki. Do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać, posmarować croissanty. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Croissanty ponownie posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut.
Smacznego!

2 komentarze:
Podziwiam za odwagę. :) Nie wiem ile jeszcze wody w Wiśle upłynie, zanim ja odważę się, by samodzielnie wykonać croissanty. Boję się ich tak samo mocno, jak mocno je uwielbiam. ;-)
Malgosiu naprawde nie ma sie czego bac:) te rogaliki nie sa az takie trudne, jak mogloby sie wydawac. Grunt to dobry przepis i dokladnia instrukcja:) ja tez mialam duzo przygod z tymi croissantami, ale koniec koncow efekt zadowolil domownikow:) Jesli mnie udalo sie je zrobic, to Tobie tym bardziej:) widze jakie coda wyczyniasz na swoim blogu, wiec nie mow nawet ze nie dasz rady:) czekam na wpis o rogalikach!
pozdrawiam
Prześlij komentarz