Sernik z truskawkami i chrupiącą niespodzianką

Obiecywałam, ze jeszcze bedziecie mieli okazje na gryza czegos pysznego, obietnicy dotrzymalam:)
Ten sernik to kwintesencja tego, co w wypiekach tego rodziaju najwspanialsze.
Pyszny biszkopt, tworzacy chrupiaca skorupke na gorze, delikatny krem z twarorzku i serka maskarpone z warstwa musu z truskawek, uwienczony truskawkowymi polowkami...Bajka dla podniebienia!
Coz wiecej moge napisac, zniknal w jeden dzien!
Rozgośćcie się i Czestujcie się ;-)
Zrodlo przepisu Kwestia Smaku, cytuje za Asia:
Składniki:
Biszkopt:
• 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
• 1 szklanka cukru pudru
• 1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
• 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
Krem:
• 250 g śmietankowego sera twarogowego (zmielonego jak na serniki)
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 500 g serka mascarpone
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 łyżki soku z cytryny
• 3 łyżki mleka
• 1 łyżka wody różanej (niekoniecznie)
Mus truskawkowy:
• 1 szklanka truskawek
• 5 łyżek cukru pudru
• 1 łyżka żelatyny
oraz:
• około 600 g truskawek
• cukier puder i liście mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
Mus truskawkowy: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Zmiksować blenderem truskawki z cukrem pudrem na mus, podgrzać w rondelku. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wlać do rondelka z musem truskawkowymi i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić.
Wykończenie: Biszkopt przekroić poziomo na 2 części, dolną część ułożyć na paterze, rozsmarować na nim ostudzony i tężejący mus truskawkowy. Założyć obręcz tortownicy i dookoła ustawić połówki truskawek. Resztę truskawek przekroić również na połówki i wyłożyć na spód, tak aby leżały jedna obok drugiej. Przykryć kremem i drugim krążkiem biszkoptu. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 1 - 2 godziny, przed podaniem udekorować listkami mięty.
Biszkopt:
• 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
• 1 szklanka cukru pudru
• 1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
• 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
Krem:
• 250 g śmietankowego sera twarogowego (zmielonego jak na serniki)
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 500 g serka mascarpone
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 łyżki soku z cytryny
• 3 łyżki mleka
• 1 łyżka wody różanej (niekoniecznie)
Mus truskawkowy:
• 1 szklanka truskawek
• 5 łyżek cukru pudru
• 1 łyżka żelatyny
oraz:
• około 600 g truskawek
• cukier puder i liście mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Formę o średnicy 21 cm z odpinaną obręczą posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana.
- W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami (można mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką), a następnie z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.
- Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący. Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić.
Mus truskawkowy: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Zmiksować blenderem truskawki z cukrem pudrem na mus, podgrzać w rondelku. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wlać do rondelka z musem truskawkowymi i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić.
Wykończenie: Biszkopt przekroić poziomo na 2 części, dolną część ułożyć na paterze, rozsmarować na nim ostudzony i tężejący mus truskawkowy. Założyć obręcz tortownicy i dookoła ustawić połówki truskawek. Resztę truskawek przekroić również na połówki i wyłożyć na spód, tak aby leżały jedna obok drugiej. Przykryć kremem i drugim krążkiem biszkoptu. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 1 - 2 godziny, przed podaniem udekorować listkami mięty.
Smacznego!


9 komentarze:
Wspaniały! No cudowny po prostu ! Slinka mi leci. Siadam i go zjadam z wieeelką chęcią :))
tez mam na niego chętke :))
Takie połączenie to na pewno delicje!
fantastyczny smak musi byc..........:)
Wygląda na wypasiony! Cudo :)
zaraz pogryze ekran. Mistrzowkie zdjecia
bardzo dziekuje:) a z ekranem radze obchodzic sie delikatnie :P
Uuuu! Cudo Olu! Prawdziwe cudo! Biorę duuuży kawałek! :)
Zachwycam się i zachwycam:)
Prześlij komentarz