Czekoladowe ciasteczka truflowe
Co tu dużo mówić? pyszne, delikatne w smaku, mocno czekoladowe wprost rozpływają sie w ustach:) mojej Zosi szczególnie podobał się kształt i ta biała skorupka, ale na koniec na szczęście doceniła też walory smakowe:)
Z przepisu Dorus79
Składniki na 15 ciasteczek:
- 50 g mąki
- 25 g kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 25 g miękkiego masła
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
- cukier puder - do obtoczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie przejmować się tym, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki (naprawdę małe - bardzo rosną w piekarniku; dobrze przy tym lekko zmoczyć dłonie, będzie łatwiej formować ciastka), obtaczać grubo w cukrze pudrze, kłaść na blachę w sporych odstępach.
Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC.
Smacznego!

3 komentarze:
mniam
Pyszne!!!!! Polecam:)
(Zamiast likieru/soku dodałam trochę pomarańczowego aromatu, akurat to miałam w domu....)
bardzo sie ciesze, ze smakowaly:)
pozdrawiam!
Prześlij komentarz