czwartek, 3 września 2009

Chleb Polski



Pyszny, latwy w przygotowaniu chlebek. Ma bardzo chrupiącą skórkę i dosyć zwarty miąższ. Najlepszy pierwszego dnia, chociaz nastepnego smakuje rownie dobrze:)
Wyrobienie ciasta zajmuje doslownie chwilke, wiec nawet bardzo zaganiane mamy znajda czas zeby go upiec:)
Do zobaczenia w weekend!

Ps.macie juz pomysl, ktory przepis wybierzecie ? ;-)

Cytuje za Liska z White Plate.

Chleb polski


200 ml ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
500 g gęstego zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej**
660 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
1 łyżka soli morskiej


W misce wymieszać drożdże z mąką. Kiedy nieco zmiękną, dodawać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - powinno mieć elastyczną konsystencję. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej wody lub mąki.
Z ciasta uformować kulę, posmarować ją delikatnie olejem, włoxyć do miski i zostawić na 1 godzinę, by odpoczęło.
Następnie delikatnie je zagnieść i uformować podłużny lub okrągły bochenek. Bochenek dokładnie obtoczyć w mące, by w trakcie wyrastania nie przywarł do koszyka.
Koszyczek do wyrastania (lub durszlak) wysypać dokładnie mąką, przełożyć do niego chleb i odstawić do wyrośnięcia - bochenek powinien podwoić objętość. Zajmuje to zwykle 2-3 godziny. Jeśli rośnie wolniej, należy dać mu nieco więcej czasu.

Piekarnik nagrzać do 230 st C. (Ja piekę używając kamienia do pieczenia - jeśli go nie mamy, blachę wykładamy papierem do pieczenia). Jednym ruchem przekładamy bochenek na blachę/kamień, ostrym nożem robimy 3-4 poprzeczne nacięcia i wstawiamy do piekarnika.
Na dno piekarnika wsypujemy ok. 1/2 szklanki kostek lodu lub ścianki piekarnika (nie grzałkę i żarówkę!) spryskujemy delikatnie wodą.

Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 st C i pieczemy kolejne 20-30 minut - należy sprawdzic stopień zrumienienia chleba. Jedne piekarniki pieką szybciej, inne wolniej. Jeśli chleb jest upieczony - popukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

Po upieczeniu wyjmujemy chleb, kładziemy go na kuchenną kratkę, delikatnie spryskujemy wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Dopiero wtedy kroimy.

Smacznego!

7 komentarze:

Majana 3 września 2009 22:59  
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Majana 3 września 2009 23:00  

Jaki piękny bochenek!
Sliczny i pyszny chlebek:)
Co do Cukierni, nie wiem czy bede brała udział. Zobaczymy.
Pozdrówki:)

Ruda Wiewióra 4 września 2009 08:02  

Piękny chleb, a te pęknięcia:) zdjęcia też mi się bardzo podobają

asieja 4 września 2009 08:58  

jak ma w nazwie 'polski'
to na pewno jest pyszny
polskie chleby są zdecydowanie najlepsze

kasiaaaa24 4 września 2009 16:04  

Jaki piękny... Pierwsze zdjęcie cudowne :)

Bea 5 września 2009 09:04  

Piekny! Dawno juz chleba nie pieklam i widze, ze pora by to zmienic... ;)

Pozdrawiam Olu!

Ania Włodarczyk vel Truskawka 6 września 2009 17:07  

Jeszcze go nie komentowałam...? Niemożliwe! Skórka w Twoim chlebie wygląda bosko, Olu!

Wszelkie prawa zastrzeżone!
Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody zabronione. Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i nie zgadzam sie na ich kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez mojej zgody (patrz : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)