Muffiny z ananasem
Juz danow zadne muffiny tak nam nie smakowaly. Wilgotne, aromatyczne, z dosc niecodziennym dodatkiem ananasa, ktory nadaje im wyjatkowego smaku:)
Idealne na podwieczorek, do herbaty lub do lunch boxu dla naszych malych pociech:)
Zosia zajadala sie nimi tak, ze az jej sie uszy trzesly!
Przepis zaczerpniety z bloga Dorotki, Moje Wypieki
Cytuje Dorotke:
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 100 ml maślanki
- 80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
- pół szklanki oleju
- pół szklanki płatków owsianych (górskich)
- 1,5 łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
- 250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)
- cukier demerara
- płatki migdałowe
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników, wmieszać owoce.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami (ja tym razem wyłożyłam papierem do pieczenia, który przycięłam na kształt kwadratów). Nałożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać płatkami migdałowymi i cukrem demerara.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wystudzić.
Smacznego :)

5 komentarze:
robilam, pyszne sa! sliczne foty :-)
dziwię się, że nigdy jeszcze nie piekłam tych słodkich babeczek z ananasem
ale upiekę, na pewno :-)
Piękne i pyszne muffiny! A zdjęcia bomba!:))
Odpowiadając na pytanie zadane na drugiej fotce: Olu, chcę muffinkę!!! :) Dostanę? :)
Robilam 2 razy i oleju dałam 1/3co w przepisie a cukru to 1/6 szklanki i byly naprawde slodkie gdybym dala tyle ile w przepisie chyba ja osobiscie bym nie przelknela:)
Prześlij komentarz