Bread And Butter Pudding
Kiedyś wydawało mi się, że pudding chlebowy nie może być niczym nadzwyczajnym, a już napewno nie może powalać smakiem i aromatem. Dzisiaj wiem, że się myliłam i jedyne czego żałuję to tego, że nie zrobiłam go wcześniej:)
Pyszny, delikatny w smaku, aromatyczny.... najbardziej smakował nam zaraz po upieczeniu, kiedy jeszcze ciepła i niezbyt zastygnięta masa delikatnie otulała kawałki chałki....poezja smaku, czego chcieć więcej?:) Goooorąco polecam!
Za przepis dziekuje Dorus79.
Składniki na 1 niedużą prostokątną formę:
około 3/4 niedużej chałki (może być lekko czerstwa)
- masło do posmarowania kromek
- 2 łyżki cukru (najlepiej własnej produkcji z prawdziwą wanilią)
- 80 ml śmietany kremówki
- 80 ml mleka
- 1 jajko
- rodzynki
- rum lub inny alkohol do namoczenia rodzynek (opcjonalnie, w wersji dla dorosłych)
- cukier demerara do posypania
- dżem pomarańczowy (1 łyżka)
Odrobiną masła wysmarować foremkę. Chałkę pokroić na 1 cm kromki, każdą z jednej strony posmarować masłem. Ułożyć je w foremce, jedną na drugą, skośnie, by na siebie zachodziły. W przypadku chleba tostowego: każdą kromkę przeciąć na pół, poukładać skośnie, czubkami do góry.
Rodzynki zalać rumem do nasączenia (można to pominąć). Jajko rozbić dokładnie mikserem z mlekiem, śmietanką, cukrem.
Kromki zalać masą, posypać rodzynkami, a następnie warstwą ciemnego cukru. Lekko przycisnąć, odstawić na 10 minut.
Piec około 30 minut w temperaturze 160ºC. Wyjąć z piekarnika, posmarować cienką warstwą dżemu, natychmiast podawać. Najlepszy ciepły.
Smacznego !

3 komentarze:
Wydaje się super pomysłem na słodkie śniadanie :) Kiedys muszę wypróbować
Naprawde polecam:)
dziś go zrobię na "śniadanie", ale nie wiem kiedy dokładnie, bo czekamaż mój współlokator się obudzi, a nie chcę go mikserem budzić :P eh
Prześlij komentarz