Chleb pszenny na zakwasie

Lubie kupowac ksiazki, jeszcze bardziej jednak lubie okres, w ktorym ich szukam. Czasami zdarza mi sie spedzac cale godziny, przesiadujac w ksiegarni i ogladajac je. To jak wyprawa po skarb, po cos waznego i cennego, trzeba sie niezle natrudzic zeby w koncu go zdobyc:)
Podczas mojego krotkiego, lecz niesamowitego i z pewnoscia niezapomnianego pobytu w...no wlasnie, wiecie juz gdzie bylam?:)
Padla poprawna odpowiedz na to pytanie: Kanada, Toronto.
Najblizsi przyjaciele mieszkaja tam od lat, w tym miesiacu brali slub. Nie moglo nas z nimi zabraknac w tym waznym dniu.
Kupilam pare dobrych, wartych przeczytania ksiazek, miedzy innymi Essentials of Baking autorstwa Williams-Sonoma.
Pierwszym przepisem z tej ksiazki, ktory zdecydowalam sie wyprobowac byl przepis na Chleb pszenny na zakwasie.
Chleb jest wspanialy, o wilgotnym, delikatnym miazszu. Dlugo zachowuje swiezosc i latwo daje sie uformowac. Moj zakwas poradzil sobie bez problemu z tym wielkim bochenkiem. O tak, bochenek jest ogromny, wrecz familijny:) ale nie martwcie sie, chlebek jest tak dobry, ze znika w mgnieniu oka!
Przepis z ksiazki Williams-Sonowa Essentials of Baking
na sponge:
1 szklanka (250ml) zakwasu pszennego
2 szklani (500ml) wody
2 szklanki (315g) maki pszennej chlebowej
na ciasto:
1 szklanka (250ml) wody
1 lyzka stolowa soli morskiej
5-6 szklanek (780-940g) maki pszennej
Wieczorej w duzej misce wymieszaj dokladnie jedna szklanke zakwasu z woda i maka. Przykryj folia i odstaw na cala noc.
Nasteonego dnia odejmij od sponge jedna szklanke (250g) aby ulyc ja do nastepnego wypieku.
Pozostala czesc sponge wymieszaj razem z woda, sola i 3 szkl maki za pomoca drewnianej lyzki lub rak. Nasteonie dodaj pozostala czesc maki, lub mniej/wiecej w zaleznosci od konsystecji ciasta. Wyjmij ciasto na lekko obmaczony blat i zagniataj ok 7min az bedzie gladkie i elastyczne. Jesli bardzio sie klei mozna dodac wiecej maki, ale nie z duzo, bo bedzie sie ja dodawac rowniez po pierwszym wyrastaniu. Wsadz spowrotem do miski, przykryj folia i odstaw na 6-8h az do podwojenia objetosci. Ciasto mozna rowniez zostawic na cala noc.
Koszyk do wyrastania chleba wylozyc lniana sciereczka, solidnie posyoac maka.
Ciasto wylozyc na mocno obmaczony blat, lekko zagniesc i uformowac owalny bochenek. Tak przygotowany bochenek wsadz do koszyka i pozostaw do wyrosniecia na 2-4h az podwoi objetosc.
Piekarnik nagrzej do 30st.
Bochenek natnij, spryskaj kilka razy woda i natychmiast wsadz o piekarnika na 30min, az bedzie rumiany i popukany od spodu bedzie wydawal gluchy odglos.
Studz na kratce.
Smacznego!

9 komentarze:
Widać, że pyszny:)
lubie ogladac i wertowac ksiazki w ksiegarni - mam tu niedaleko ksiegarnie w stylu Empik (BORDERS) - dzial z ksiazkami o gotowaniu jest moim ulubionym; ksiazki to spory wydatek - to grubsze i w twardych okladkach - kosztuja 30-40 dolarow - wic musze miec pewnosc, ze ksiazka bedzie czytana i praktycznie uzyteczna.
Chlebuś wygląda bardzo pysznie!:))
Ja również uwielbiam nowe ksiażki, bardzo :)
Pozdrawiam!
Ja najchętniej zakopuję się z książką w łóżku :) Teraz też kupuję bardziej rozważnie. Kiedyś chciałam mieć wszystkie kulinarne księgi świata. Pozdrawiam Cię ciepło :)
Och Olu, z tym dreszczykiem to wiem jak jest. ;-) Bo i ja książki uwielbiam kupować, czytać i mieć. :) Zresztą nie tylko kulinarne. Problem mam niestety natury bardzo przyziemnej, bo metraż mieszkalny nie jest z gumy. ;-)
Życzę, by książki które kupiłaś w bliższym kontakcie okazały się bardzo udanym zakupem. :)
A chlebuś piękny. :)
Alez cudny chleb OLu!!! Siedze przyklejona do ekranu komputera... ;)
Ksiazka z pewnoscia jest wspaniala, z przyjemnoscia bede czekac na kolejne przepisy :)
A co do Williams-Sonoma, to ja uwielbiam rowniez ichniejszy sklep internetowy ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Beo, ja tez uwielbiam ten sklep, jeszcze lepszy jest jednak na zywo. W Toronto ma mnostwo filii i, co zauroczylo mnie najbardziej, pieka w nim na miejscu rozne ciasta czy ciasteczka do degustacji. Mozna ogladac jak przygotowuja ciasto, formuja ciasteczka, wspanaile:)
pozdrawiam
Ojjj... chetnie bym tam w takim razie zawitala ;)
Serdecznie witam.Mam pytanie,czy temperatura pieczenia tego chleba jest podana poprawnie?
Prześlij komentarz