Crusty Hard Rolls
Bardzo smaczne, chrupiace i proste do wykonania buleczki:) Idealne na sniadanie z bialym serem czy twarozkiem. Pieknie rosna i wygladaja bardzo efektownie. Maz powiedzial, ze juz dawno zadne bulki tak mu nie smakowaly!
Polecam goraco!
Przepis z bloga Mistrzyni Tatter "Tatter o chlebie"
500g letniej wody
15g swiezych drozdzy
1 lyzka cukru
2 lyzeczki soli
Zaczyn przygotowalam z 260 gramow maki, letniej wody, cukru i drozdzy. Wszystko wymieszalam w misce i zostawilam w cieple na 15 minut.
Do zaczynu dodalam reszte maki i sol i wyrobilam elastyczne ciasto. Zostawialam na 1 godzine, znow zagniotlam krotko i ponownie zostawilam do fermnetcji na godzine.
Gotowe ciasto podzielilam na 20 czesci, zawinelam w lekkie kule i pod przykryciem zostawilam na 15 minut. Nastepnie z kazdej kuli uksztaltowalam owalne buleczki. Ulozylam je na naoliwionej blasze i pozwolilam im wyrastac przez 30 minut. Piec rozgrzalam do 220C. Przed wlozeniem do pieca, bulki smarowalam jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypalam makiem. Nacielam wzdluz i wsunelam do pieca. Pieklam 25 min. Wystudzilam na kratce.

6 komentarze:
Ale ładne zdjęcia :).. I bułeczki pewnie pyszne, też :D/...
Piekne zdjecia :) Buleczki wygladaja niesamowicie pysznie.
Wspaniałe bułeczki! :) Widziałam je juz na kilku blogach i też mnie strasznie kuszą :)
Pozdrawiam.
Olu cudne! Mozna sie w nich zakochac :)
Sciskam mocno :**
Pięknie wyglądają :) Ja bym z pewnością raczyła się nimi z dodatkiem domowego dżemu albo miodu. Pycha! :)
No piękne Olu... I bułki, i zdjęcia. :)
Prześlij komentarz