środa, 10 marca 2010

Trufle czekoladowe


Dzisiejszy wpis jest skierowany w szczeglnosci do Pan:) w zwiazku z moimi problemami z internetem nie mialam okazji zlozyc wam zyczen w nasze swieto, 8 marca. Ten wpis mozecie potraktowac jako spoznione zyczenia:) i....male przekupstwo:P

W prezencie mam dla was cos pysznego, i daje sobie glowe uciac, ze nie ma takiej osoby. ktora nie rozplynelaby sie jedzac te male czekoladowe pysznosci.

Przyznaje, ze to pierwszy raz, kiedy robilam trufle, teraz wiem juz napewno, ze nie ostatni:)
Robi sie je blyskawicznie, a smak..... poezja!Nawet papilotki dopasowane sa do swieta, bo tulipany, to w koncu najbardziej popularne kwiatki na Dzien kobiet:) z reszta, moje ulubione...

Czestujcie sie kochane! Spoznione wszystkiego najlepszego!


Przepis zaczerpnelam z Kwestii Smaku:)

Trufle czekoladowe

Cytuje Asie:

Składniki, około 30 sztuk:
• 150 g gorzkiej czekolady 70%
• 50 g śmietany kremówki 30%
• 75 g miękkiego masła
• 1 łyżeczka brandy lub whisky
• 10 g (około 1 pełnej łyżki) miodu
• 2 g (około 1 czubata łyżeczka) rozpuszczalnej kawy espesso w proszku
• około 4 - 5 łyżek kakao do obtoczenia
Polewa czekoladowa (niekoniecznie), w przypadku trufli w kształcie kulek:
• 150 g gorzkiej czekolady 70%

Przygotowanie:

Czekoladę drobno posiekać i włożyć do większej miseczki. Śmietankę kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać kawę rozpuszczalną i miód.
Zdjąć z ognia i dodawać stopniowo posiekaną czekoladę, mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Ostudzić i dodać miękkie masło oraz brandy (lub whisky), dokładnie wymieszać.
Kwadratową lub prostokątną foremkę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą i przełożyć do niej masę na grubość 2 cm. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Nabierać po 1 łyżce zastygłej masy i szybko formować trufle o fantazyjnym, nieregularnym kształcie, jak na zdjęciach. Ewentualnie pociąć masę na kwadraty 2 x 2 cm i formować kuleczki.
Trufle obtoczyć w kakao i ułożyć na tacce. Wstawić do lodówki i tam przechowywać.

Polewa czekoladowa (dla trufli w kształcie kulek), po uformowaniu kulek i przed obtoczeniem w kakao:
Przygotować polewę: 100 g czekolady połamać na kostki i roztopić (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej). Dodać pozostałe 50 g czekolady połamanej na kosteczki i mieszać tak długo aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Za pomocą widelca zanurzać trufle w czekoladzie, a następnie obtaczać je w kakao. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!



8 komentarze:

Carmellina 10 marca 2010 17:14  

A ja bym się chętnie poczęstowała...

I Tobie też spóźnione najlepszego! :)

Majana 10 marca 2010 18:46  

O wow! Są piękne, idealne, cudowne! Mogę jednego Olu?
Pozdrawiam:)

Anonimowy 10 marca 2010 20:45  

Piękne trufelki! Jak najbardziej dam się przekupić. Tylko poczęstuj jedną, cooo? ;))

Pozdrawiam!

Ania Włodarczyk vel Truskawka 10 marca 2010 21:23  

Robiłam z tego samego przepisu :) Dobre są, nie ma co.

I b. ładne zdjecia, Olu.

Margareta 10 marca 2010 23:35  

To ja tez poprosze takiego pysznego trufelka :)
Pozdrawiam cieplutko :)

Ewelina Majdak 11 marca 2010 02:43  

Oluś i nowy nagłówek i zdjęcia przeurocze :*

Małgoś 11 marca 2010 19:12  

Rozumiem to jak zaproszenie do częstowania. :) Od kobiet dla kobiet. :)

asieja 11 marca 2010 19:57  

są prześliczne
to byłby najsłodszy prezent..

Wszelkie prawa zastrzeżone!
Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody zabronione. Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i nie zgadzam sie na ich kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez mojej zgody (patrz : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)