Zupa szparagowa
Szparagi są jedną z tych rzeczy, na które czekam z utęsknieniem cały rok. Kiedy po raz pierwszy pojawiają się w sklepach nie ma takiej siły, która zniechęciłaby mnie do ich kupienia:) i chociaż pierwsze ceny są wręcz kosmiczne, dla prawdziwego fanatyka tego wspaniałego warzywa nie ma to większego znaczenia:) Podobną "miłością" darzę również bób, ale nad nim będę się rozwodzić, kiedy już się pojawi. Dzisiaj proponuję zupę szparagową, niezawodną, od lat tą sama- Nasza Ulubioną:)
Składniki:
- 1 duży pęczek białych szparagów
- 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego( można użyć kostki rosołowej)
- 120ml śmietany do zup
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
Szparagi dokładnie obrać- nie zbyt cienko ponieważ będą łykowate. Obciąć czubki i odłożyć na bok. Resztę pokroić na 2cm plasterki.
Zagotować wywar, dodać masło i szparagi pokrojone w plasterki. Gotować do momentu, aż szparagi zmiękną. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę. Na samym końcu dodać czubki i gotować przez ok 2-4min.
Smacznego!

2 komentarze:
mmm....musze sprobowac!
Właśnie jestem na etapie zbierania pomysłów na dania ze szparagów. Ten mi się podoba
Prześlij komentarz