Irish Soda Bread
Co tu dużo pisać? Chlebek jak marzenie. Szybki, prosty, smaczny. Świeży jeszcze długo po upieczeniu:) I chociaż Zosia najbardziej ukochała sobie słodkie bułeczki, to do tego chlebka udało mi się ją przekonać. Teraz to Ona jest tą pierwszą, która wskrabuję się na krzesło żeby uszczknąć kawałek z ciepłego jeszcze bochenka;)
Przepis zaczerpnięty z BBC GoodFood ale po raz pierwszy odkryłam go na blogu Dorotki:)
Składniki na 1 bochenek:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki razowej
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g miękkiego masła
- 500 ml maślanki lub kefiru
Suche składniki wymieszać w dużej misce, dodać miękkie masło pokrojone w kosteczkę, wlać maślankę/kefir, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać zbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników. Z masy uformować na blaszce okrągły bochenek o średnicy 20cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia w kształcie krzyża-to nada bochenkowi ładny wygląd po upieczeniu.
Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, do momentu, w którym bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli uważacie, że nie jest gotowy, można odwrócić do góry dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzić na kratce. Podawać w dowolnej postacji:)
Smacznego!

2 komentarze:
brzmi ciekawie
ale poczekam jak się ochłodzi
mam kuchnie połączoną z salonem i przy pieczeniu chleba też się piekę hihi
no to wspolczuje:) i w takim razie zycze lekkiego ochlodzenia, zebys mogla go wyprobowac:)
Prześlij komentarz