poniedziałek, 2 czerwca 2008

Irish Soda Bread




Co tu dużo pisać? Chlebek jak marzenie. Szybki, prosty, smaczny. Świeży jeszcze długo po upieczeniu:) I chociaż Zosia najbardziej ukochała sobie słodkie bułeczki, to do tego chlebka udało mi się ją przekonać. Teraz to Ona jest tą pierwszą, która wskrabuję się na krzesło żeby uszczknąć kawałek z ciepłego jeszcze bochenka;)
Przepis zaczerpnięty z BBC GoodFood ale po raz pierwszy odkryłam go na blogu Dorotki:)


Składniki na 1 bochenek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki razowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 500 ml maślanki lub kefiru
Sposób przygotowania:

Suche składniki wymieszać w dużej misce, dodać miękkie masło pokrojone w kosteczkę, wlać maślankę/kefir, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać zbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników. Z masy uformować na blaszce okrągły bochenek o średnicy 20cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia w kształcie krzyża-to nada bochenkowi ładny wygląd po upieczeniu.
Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, do momentu, w którym bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli uważacie, że nie jest gotowy, można odwrócić do góry dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzić na kratce. Podawać w dowolnej postacji:)

Smacznego!

2 komentarze:

Lukrecja 24 czerwca 2008 23:37  

brzmi ciekawie
ale poczekam jak się ochłodzi
mam kuchnie połączoną z salonem i przy pieczeniu chleba też się piekę hihi

Ola 25 czerwca 2008 09:16  

no to wspolczuje:) i w takim razie zycze lekkiego ochlodzenia, zebys mogla go wyprobowac:)

Wszelkie prawa zastrzeżone!
Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody zabronione. Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i nie zgadzam sie na ich kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez mojej zgody (patrz : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)