środa, 17 czerwca 2009

Sernik z truskawkami i chrupiącą niespodzianką




Obiecywałam, ze jeszcze bedziecie mieli okazje na gryza czegos pysznego, obietnicy dotrzymalam:)
Ten sernik to kwintesencja tego, co w wypiekach tego rodziaju najwspanialsze.
Pyszny biszkopt, tworzacy chrupiaca skorupke na gorze, delikatny krem z twarorzku i serka maskarpone z warstwa musu z truskawek, uwienczony truskawkowymi polowkami...Bajka dla podniebienia!
Coz wiecej moge napisac, zniknal w jeden dzien!
Rozgośćcie się i Czestujcie się ;-)

Zrodlo przepisu Kwestia Smaku, cytuje za Asia:

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej

Krem:
250 g śmietankowego sera twarogowego (zmielonego jak na serniki)
3/4 szklanki cukru pudru
500 g serka mascarpone
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mleka
1 łyżka wody różanej (niekoniecznie)


Mus truskawkowy:
1 szklanka truskawek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny

oraz:
około 600 g truskawek
cukier puder i liście mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Biszkopt:
  • Formę o średnicy 21 cm z odpinaną obręczą posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana.
  • W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami (można mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką), a następnie z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.
  • Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący. Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić.
Krem: Mikserem ubijać śmietankowy ser twarogowy z cukrem pudrem przez około 4 minuty, aż będzie gładki. Dodawać, w dość krótkich odstępach czasowych, po jednej łyżce ser mascarpone, cały czas miksując oraz resztę składników: ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, mleko i wodę różaną jeśli jej używamy.

Mus truskawkowy: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Zmiksować blenderem truskawki z cukrem pudrem na mus, podgrzać w rondelku. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wlać do rondelka z musem truskawkowymi i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić.

Wykończenie: Biszkopt przekroić poziomo na 2 części, dolną część ułożyć na paterze, rozsmarować na nim ostudzony i tężejący mus truskawkowy. Założyć obręcz tortownicy i dookoła ustawić połówki truskawek. Resztę truskawek przekroić również na połówki i wyłożyć na spód, tak aby leżały jedna obok drugiej. Przykryć kremem i drugim krążkiem biszkoptu. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 1 - 2 godziny, przed podaniem udekorować listkami mięty.

Smacznego!

bites by you.


l

9 komentarze:

Majana 17 czerwca 2009 12:50  

Wspaniały! No cudowny po prostu ! Slinka mi leci. Siadam i go zjadam z wieeelką chęcią :))

viridianka 17 czerwca 2009 13:12  

tez mam na niego chętke :))

grazyna 17 czerwca 2009 13:48  

Takie połączenie to na pewno delicje!

Gosia 17 czerwca 2009 21:54  

fantastyczny smak musi byc..........:)

Ania Włodarczyk vel Truskawka 18 czerwca 2009 09:14  

Wygląda na wypasiony! Cudo :)

emma001 18 czerwca 2009 15:47  

zaraz pogryze ekran. Mistrzowkie zdjecia

Ola 18 czerwca 2009 16:55  

bardzo dziekuje:) a z ekranem radze obchodzic sie delikatnie :P

Małgoś 18 czerwca 2009 17:47  

Uuuu! Cudo Olu! Prawdziwe cudo! Biorę duuuży kawałek! :)

Waniliowa Chmurka 21 czerwca 2009 22:40  

Zachwycam się i zachwycam:)

Wszelkie prawa zastrzeżone!
Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody zabronione. Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i nie zgadzam sie na ich kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez mojej zgody (patrz : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)