Piernik z Yorkshire
Wspanialy, aromatyczny, wilgotny. Dokladnie taki, jaki powinien byc swiateczny piernik:)
Jest to tradycyjny, angielski wypiek na Swieta Bozego Narodzenia. Mimo mojej milosci do polskich piernikow, przyznaje, ze ten smakuje nam duzo bardziej:)
Jak to bywa ze wszystkimi piernikami, im starszy tym lepszy. Warto, wiec zrobic go troche wczesniej, dzieki temu bedzie jeszcze bardziej intensywnego smaku.
Polecam!
Przepis z bloga Liski White Plate:
Cytuje za Liska:
100 g melasy
100 g złotego syropu (golden syrup), ew. można zastąpić syropem klonowym, syropem kukurydzianym lub miodem, choć to nie będzie dokładnie to samo)
100 g masła
100 g jasnego brązowego cukru trzcinowego
150 ml mleka
50 g mąki owsianej (lub drobno zmielne otręby owsiane)
125 g mąki pszennej
1.5 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki przyprawy do piernika (używam Kotanyi)
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
Nagrzać piekarnik do 170C.
Wyłożyc blaszkę o boku 18cm i głębokości 3,5cm pergaminem, natłuścic go i oprószyć mąką.
W rondelku rozpuscić: melasę, masło, złoty syrop lub syrop kukurydziany, brązowy cukier i mleko.
Odstawić i ostudzić.
Przesiać do miski: makę owsianą, makę, zmielony imbir, mieszankę przypraw do piernika i sodę.
Teraz do wszystkich suchych składników wlać mieszankę mokrych i mieszać.
Ciagle mieszając wbijać pojedynczo jaja i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy.
Przełożyć do blaszki i piec 30 -40 minut do momentu aż drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Pozostawić ciasto w blaszce na 5 minut, by lekko przestygło. Potem przelozyc
na metalowa podstawke i studzic w pergaminie aby utrzymac wilgotnosc do momentu
podania.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu, ale rewelacyjnie sie przechowuje nawet ponad tydzień.
Smacznego!
7 komentarze:
Piękny pierniczek Olu. Jestem pewna, ze smakuje wyśmienicie!:)
Pozdrawiam ciepło:)
lubię piernikową intensywnośc
koloru i smaku :-)
Piernik wygląda wspaniale, sama też mam na niego ochotę ;-)
Wesołych Świat :-)
Jaka błyszcząca skórka.. Mmmm.. Musi być cudne. :-)
Wesołych! :-)
oj to mój ulubiony piernik,śliczny
Olu, piekny ten piernik! Pieklam go juz raz i faktycznie, tez bardzo nam posmakowal :)
Jako, ze nie wiem czy bede jeszcze miala czas na blogowanie, to juz teraz zycze Ci wspanialych, radosnych i pogodnych Swiat!
I bardzo serdecznie dziekuje Ci za kartke i przesliczna Gwiazdke, wzruszylas mnie bardzo... :*
Wesolych Swiat!
Olu, przesyłam Ci najserdeczniejsze życzenia świąteczne! :) Mroźnych i białych na zewnątrz, ale baaaardzo gorących wewnątrz. :)
Jestem pewna, że nie tylko ten piękny piernik będzie królował na Waszym stole. :)
Prześlij komentarz