Pieczone jabłka
Pieczone jabłka, niby coś banalnego a smak wprost nieziemski. Dawno nie piekliśmy już jabłek, ale kiedy zobaczyłam propozycje Asi z kwestii smaku nie mogłam się oprzeć. Z trzech propozycji wybrałam jedną, okazała się absolutnie rewelacyjna. Pieczone jabłko z gałką lodów waniliowych, rodzynkami, miodem i przyprawa do szarlotki. Polecam goooorąco:)
Składniki na 4 porcje:
• 4 nieduże jabłka • 4 łyżeczki z górką rodzynek • 4 łyżki miodu • 4 szczypty mieszanki przypraw do szarlotki
oraz: 4 gałki lodów waniliowych
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć 1/3 część jabłka wraz z korzonkiem i nożem wyciąć gniazdo nasienne.
- Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia, do środka włożyć po łyżeczce rodzynek, łyżce miodu i szczypcie przyprawy do szarlotki. Przykryć ściętą górą jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut). Podawać gorące, z gałką lodów waniliowych.
7 komentarze:
O jejciu to na prawde brzmi bosko! Pieczone jablko z lodami... mmm chyba sie skusze i tez sprobuje!!!
Aaaaaaa! Ja sobie wyobrażam jakie to cudne jest! Uwielbiam takie proste desery! Świetnie wygląda Olu!
Barrrdzo smakowite! :)
dziekuje wam bardzo :-) jablka rzeczywiscie smakowaly niesamowicie. Nigdy nie probowalam z lodami, ale teraz bede to jednen z moich ukochanych wariantow:) polecam!
pozdrawiam serdecznie!
mmm uwielbiam pieczone jablka :)
a Twoje wygladaja genialnie :)
Uwieeeelbiam pieczone jabłka :)))
My tez Aniu, dlatego ostatnio pojawiaja sie na naszym stole niezwykle czesto:) w taki ziab pieczone, pyszne jabluszko jest jak znalazl:-)
Prześlij komentarz