Madeira Cake
Pierwsze ciasto otwierające "How to be a domestic goddess" Nigelli. Wydawałoby się, że to nic innego jak zwykła babka, ale to jak wspaniale smakuje sprawia, że w moim "babkowym" rankingu znajduje się na pierwszym miejscy:) Wspaniały, cytrynowo-maślany smak jest tym czego szukam w przepisach takich jak ten. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15min, a efekt jest niewspółmierny do włożonego wysiłku:)
Zosia po pierwszym kęsie skwitowała smak następująco "Mmmmmmmm..., to jest lepsze niż ciacho babci !" nie ujmując nic mojej kochanej mamie, musze przyznać, że chyba w tej kwestii muszę zgodzić się z moją mala pomocnica.
Domowa, aromatyczna, długo zachowująca świeżość. Idealna do popołudniowej herbaty, kawy a nawet na śniadanie, lekko posmarowana masłe. polecam!
Składniki:
- 240 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru (dałam 150 g) + 2 łyżki na posypanie
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 3 duże jajka
- 300 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
9 komentarze:
ten cytrynowo maślany opis zdecydowanie mnie przekonuje (-:
Ale pyszny pomysł na śniadanko albo podwieczorek :) Już wcześniej się zastanawiałam nad tym ciastem, ale gdy jeszcze i Ty kusisz, to nie mam wyboru, upiekę :)
kusze kusze, bo naprawde jest czym:) ciasto jak juz pisalam, fantastyczne. Polecam goraco i czekam na werdykt, po wyprobowaniu:)
pozdrawiam
hi hi, usłyszec,że to lepsze niż własnej mamy, to wg mnie największy komplement, jaki można powiedzieć! :)
rzeczywiscie Aniu, nie moge zaprzeczyc, ze zrobilo mi sie niezmiernie milo:) oby tylko Zosia, nie wygadala sie przed babcia, byloby jej przykro:)
Olu, nie nadążam za Tobą! ;-) Czy Ty w ogóle wychodzisz z kuchni? :)) A Nigella powinna być szczęśliwa po tak smacznym komentarzu. ;-)
Malgosiu, spokojnie, zapewniam Cie, ze wychodze z kuchni:) po prostu mialam troche zaleglym wpisow, ciast czy potraw, ktore zrobilam wczesniej, a ktorych nie mialam czasu wklepac do komputera:)
Dziekuje za mile slowa ;-)
pozdrawiam
piękne ,takie proste ale jakie piękne
Olu ,ja się przyznam ,że dopiero dziś na dobre odkryłam twojego bloga (pewnie tu już byłam ale jakoś tak go nie zapamiętałam)i jestem bardzo zadowolona ,że odkryła bo nafaszerowany ten blog samymi fajnymi przepisami
pozdrawiam
Margot, bardzo dziekuje za tak mile slowa:-) mam nadzieje, ze w takim razie bedziesz wpadac tu czesciej:)
pozdrawiam seredecznie!
Prześlij komentarz