Tarte aux pommes
Jedna z najsmaczniejszych tart jablkami jakie jadlam. Kruszy, delikatny spod, mus jablkowy z ziarenkami wanilii i plasterki jablek uwienczajace to slodkie dzielo:) Tarta oprocz boskiego smaku rownie bosko sie prezentuje. Idealna na male przyjecie dla rodziny udekorowana kleksem bitej smietany lub podana z galka lodow, zachwyci wszystkich!
Tak tak moi drodzy, podana z lodami. Czy komu kolwiek mroz za oknem przeszkadza w delektowaniu sie ta pyszna slodkoscia?! kiedy bylam mala zawsze staralam sie przekonac mame, ze lody nie pomagaja tylko na chore gardlo podczas anginy, ale tez na kazda inna dolegliwosc. na bole miesni, stluczone kolano, nawet bolaca glowe:P hm...nie musze chyba mowic, ze mama nie byla az tak naiwna zeby mi w to uwierzyc dlatego zima jedzenie lodow bylo istnym wydarzeniem. Moje ukochane lody dziecinstwa? Calipso. Czkoladowe, w papierku. pamietacie je?
Przepis z bloga Liski White Plate, ktora cytuje:)
Ciasto:
150 g masła
90 g drobnego cukru
szczypta soli
2 duże żółtka
250 g mąki pszennej
1 łyżka wody
Połączyć wszystkie składniki - można ręcznie lub mikserem. Należy jednak pamiętać, by ciasta nie zagniatać zbyt długo.
Jeśli jest zbyt suche, można dodać jeszcze jedną łyżkę wody.
Ciastem wylepić okrągłą formę do tarty o średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować nadzienie:
400 g jabłek do szarlotki np. szarej renety (lub dowolnych)
sok z 1/2 cytryny
75 g cukru
1 laska wanilii, przecięta wzdłuż
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę (o szer. ok. 5 mm)
Wrzucić do garnka, wsypać cukier, z laski wanilii wyjąć nasionka i dodać do jabłek. Wlać 4 łyżki wody i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 175 st C.
Ugotowane jabłka włożyć do formy z ciastem. Następnie na wierzchu ułożyć w okrąg, zaczynając od brzegu formy, cienko pokrojone plastry jabłka (2-3 jabłka), posypać łyżką cukru i wstawić do piekarnika na 50-60 minut.
Można ciasto psmarować gorącym, przetartym dżemem morelowym.
Smacznego!
8 komentarze:
Wspaniała tarta! Schrupałabym kawałeczek nawet teraz :))
A Calipso ? Jasne,ze pamiętam. Pyszności!
Ja je jeszcze czasami kupuję:)
Pozdrawiam:)
Wspaniała ta tarta..ach jabuszka chodza za mna od jakiegos czasu ;)
Dla mnie- rewelacja!:)
zdjęcie jest cudowne.. Takie proste i cudowne.
A smak to już pewnie w ogóle.. :]
Co do lodów - wiele próbowałam i Calipso na zawsze pozostaną w czołówce ulubionych. Chociaż preferuję waniliowe. :]
Uwielbiam jabłka. Najbardziej takie słodkie, zielone i kruche :)
Kocham ciasta z jabłkami - wszelkie maści szarlotki czy jabłeczniki mogę wcinać bez opamiętania.
Dziś niestety zamiast gotowania kolejka u lekarza, ale ta tarta - która chodzi już za mną od dłuższego czasu - niedługo z pewnością wyląduje w moim piekarniku.
U Ciebie wygląda nieziemsko!
No to ja sie wpraszam na kawaleczek tej pysznej tarty :) Koniecznie z lodami. Zostalo cos jeszcze? :)
Piekne zdjecia.
Ojej, ale pyszne ciacho!!!!
Pozdrawiam.
Pierwsze zdjecie mi się spodobało, bardzo apetycznie się prezentuje!
Prześlij komentarz