Spiralki czekoladowo - pomarańczowe
Pyszne, kruche ciasteczka, ktorym nie sposob jest sie oprzec:) Po raz kolejny potwierdza sie, ze czekolada i pomarancza to para idealna:)
Przyznaje, ze mialam troche przygod z ciasten, bo wyszlo mi z poczatku bardzo klejace i mimo dlugiego chlodzenia nie chcialo ze mna wspolpracowac. Dodalam, wiec wiecej maki i juz bez wiekszych problemow rozprawilam sie z niesfornym slodkim potworem:)
Oczywiscie nie poradzilabym sobie tak sprawnie gdyby nie para malych raczek, ktora dzielnie pomagala mamie w zwijaniu i krojeniu ciasta.
Goraco polecam, na oslode tych mroznych, zimowych chwil:)
Ps. Wiem, ze to nieladnie sie chwalic, ale tak sie ciesze, ze musze sie tym z wami podzielic. Od wczoraj jestem posiadaczka nowego, wymarzonego aparatu:) Dopiero sie go ucze, wiec z gory przepraszam, jesli najblizsze zdjecia beda sredniej jakosci:)
Przepis z ksiazki Williams Sonoma 'Essentials of baking'
Skladniki na ok 30ciasteczek:
155g maki pszennej
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
30g dropsow czekoladowych
125g miekkiego masla
125g cukru
1 duze jajko, osobno zoltko osobno bialko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 lyzeczka skorki otartej z jednej pomaranczy
2 lyzeczki kako
W misce przesiac maka z proszkiem do pieczenia i sola.
Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej, odstawic do ostygniecia.
W duzej misce zmiksowac maslo z cukrem (miksowalam ok 3 min) na gladka mase. Dalej ubijajac dodac zoltko i ekstrakt z wanilii. Nastepnie wsypac make i wymieszac, ciasto musi byc gladkie.
Ciasto podzielic na dwie czesci. Do jednej dodac skorce z pomaranczy-wymieszac. Pozostale ciasto wymieszac z kakao. Zawinac w folie i wsadzic do lodowki na ok godzine(trzymalam znacznie dluzej).
Szachownica:
Ciasto jasne i ciemne wyjac z lodowki. Kazde pokroic na 6 podluznych kawalkow. Kazdy z nich zrolowac na ok 19cm walek. W malej miseczce ubic delikatnie bialko.
Na lekko posypanej maka powierzchni ukladac walki, najpierw jasne ciasto, czekoladowe i znowu jasne. Walki ukladac obok siebie tak, aby czarne ciasto bylo w srodku. Wierzch waleczkow posmarowac bialkiem. Nastepny rzad ukladac na odwrot: najpierw ciasto czekoladowe, potem pomaranczowe i znowu czekoladowe. Chodzi o to, zeby utworzyc szachownice:) sami zauwazycie jesli cos bedzie nie tak, zawsze mozna zmienic ulozenie walkow. W ten sam sposob ulozyc pozostale 2 rzedy. Powinnismy otrzymac 4 rzedy.
Spiralki:
Dwa kawałki ciasta - jasne i ciemne rozwałkować na prostokąt, mniej więcej 15x20 cm (można podsypać mąką). Jasny prostokąt (lub ciemny) położyć na oprószonym blacie a na nim drugi prostokąt. Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1/2 godziny.
Ciasto pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy( ciastka urosna podczas piecznia)
Piec około 8 - 12 minut w temperaturze 178ºC. Przez 2 - 3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie), jak już skruszeją studzić na kratce.
Smacznego!
12 komentarze:
spiralki kiedyś robiłam, ale waniliowo czekoladowe. :]
pomarańczowe muszą być pyszne!
sliczne te spiralki Olu!:) Robiłam waniliowo - czekoladowe podobnie jak Cukrowa Wróżka, myslę, ze pomarańczowe również smakują wspaniale :))
Aparatu zazdroszczę:))
Pozdrawiam!:)
Ojej jakie ladne zwijaski:)) Musze jakis ciasteczka zrobic, albo kupic bo narobilas mi smaku!
Prosze sie wiec pochwalic, co to za aparat! :)
A ciasteczka z pewnoscia przepyszne, gdyz polaczenie czekolady i pomaranczy to poezja, nieprawdaz? ;)
Pozdrawiam Olu!
Bardzo lubię Twoje fotki, bo jedzenie, które na nich jest, jest prosto do schrupania. Prostota i elegancja. Piękne.
Beo, nic dodac nic ujac:) jest dokladnie tak jak piszesz!
Lisko, bardzo dziekuje, niezmiernie mi milo, ze tak myslisz:)
pozdrawiam !
szachownice bardzo mi się spodobały! spiralki już robiłam :) oczywiście częstuję się wirtualnie... pozdrawiam ciepło i słonecznie :)
Ciasteczka muszą być boskie w smaku! Pięknie wyglądają :-)
Jak czekolada i pomarańcza - to już wystarczająca rekomendacja dobrego smaku. :)
Olu, gratulacje z nowego nabytku. Domyślam się jak bardzo się cieszysz. :)
wow! Masz super bloga i podobają mi się zdjęcia potraw jakie robisz :*
Oooo tak :) Jak one ładnie się prezentują!
jakie dropsy czekoladowe? można użyć czegoś innego, np. zwykłej czekolady?
Prześlij komentarz