niedziela, 17 października 2010

WORLD BREAD DAY- Pain au Levain




Do ostatniej chwili nie mialam pewnosci, czy uda mi sie wziac udzial w tak wyczekiwanym od dawna Dniu Chleba. Wiem, ze dzis niedziela, wiec teoretycznie 'juz po wszystkim' ale skoro juz upieklam ten bochenek, grzechem byloby sie nim z wami nie podzielic :D 
Nie ma to jak kromka jeszcze cieplego, domowego chleba na niedzielne sniadanie. Pogodzie chyba tez znudzila sie na ciagla szarzyzna i swiat spowity mlga. Dzis mamy piekne slonce, a niebo? dawno nie widzialam juz takiego blekitu ;-) 
Zycze wam danej niedzieli!





Pain au Levain II
/na podstawie przepisu Tatter z Piekarnia Tatter/


Zaczyn:
31g zakwasu zytniego razowego 50%
93g wody
145g bialej pszennej maki chlebowej
10g maki zytniej typ 720

Ciasto chlebowe:
800g bialej pszennej maki chlebowej
400g maki zytniej
740g wody temp. 24C
22g soli
279g zaczynu (caly zaczyn)


Skladniki zaczynu zagniesc i szczelnie przykryc folia. Zostawic na 12h w temperaturze pokojowej.
Nastepnego dnia do duzej miski wsypac obydwie maki, wlac wode i dokladnie wymieszac. Zostawic na godzine pod przykryciem.

Nastepnie do masy dodac sol i stopniowo zaczyn. Zagniesc elastyczne i gladkie ciasto. Zostawic je do wyrosniecia na ok 2 1/2h, skladajac ciasto co 50minut. Po tym czasie podzielic wyrosniete ciasto na 3 rowne czesci, zostawic na 10minut zeby odpoczelo. Uformowac bochenki i zlaczeniem w gore wsadzic je do wylozonych sciereczkami i wysypanych maka koszykow. Zostawic do wyrosniecia.
Piekarnik nagrzac do 230 st. Bochenki naciac i piec z para przez 40minut.


10 komentarze:

Bea 17 października 2010 09:55  

Cuuudny bochenek Olu! Prawie ze pachnie przez ekran :)

Pozdrawiam serdecznie!

Małgoś 17 października 2010 09:57  

Olu, zatem happy World Bread Day! :)
Chlebek jak malowany! :)

Ps. Ależ fajne Mućki wypatrzyłam w tle fotki. :)

margot 17 października 2010 10:49  

Olu, bardzo urodziwy, pięknie mu w tej pudrowej z maki kołderki i jak nacięty , gratulacje

Karmel-itka 17 października 2010 14:48  

co za zdjęcia.
i piękny chleb.

Majana 17 października 2010 20:07  

Piękny chleb Olu i jakie zdjęcia cudowne:)
Chlebuś ma na pewno wspaniale chrupiacą pachnącą skórkę.
Pozdrowienia:)

Amber 17 października 2010 21:13  

Wspaniały bochen! Taki dostojny...
Piekłam ten chleb i byłam zachwycona.
Pozdrawiam.

Agata Chmielewska (Kurczak) 18 października 2010 09:57  

ale on pięknie i apetycznie wygląda! dobrze, że go zamieściłaś na blogu :)

Waniliowa Chmurka 4 listopada 2010 16:34  

Takie chlebki lubimy najbardziej.

Russkaya 9 stycznia 2011 15:51  

Śliczny ten Twój chlebek...aż czuję jego zapach :) I skórka taka chrupiąca...!

abrahsaochs 5 marca 2022 10:37  

Titanium Cost Guide | Top TIPS & Tricks for Success
1. Learn how much you can make titanium uses on your skin by citizen promaster titanium playing this top TIPS & Tricks for Success. We show you how ceramic vs titanium flat iron you can 바카라 win money from playing games that titanium nipple barbells pay real money

Wszelkie prawa zastrzeżone!
Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody zabronione. Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i nie zgadzam sie na ich kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez mojej zgody (patrz : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)