Wyrawnie czyli sałatka z burakami i fetą
Dawno nie bylo tu juz wytrawnie, z pracy oprocz poparzen i blizn wynioslam tez pare fajnych przepisow, ktorymi z wielka checia bede sie z wami dzielila w najblizszym czasie! :-)
Za kazdym razem kiedy przychodzi mi robic jakies danie z burakami, nie bedace po prostu zwykla buraczana surowka, zastanawiam sie dlaczego w Polsce tyle jest warzyw, ktorych nie wiedziec czemu nie doceniamy. Na swiecie ludzie zachwycaja sie polaczeniem smaku dyni, cieciezycy i pasy tahini, w Polsce pewnie nikomu taka mieszanka nie przyslaby do glowy. Podobnie jest z burakami. Tak wiele sie traci jesli nie lubimy eksperymentowac w kuchni!
Salatka, ktora mam dla was dzisiaj byla jedna z moich ulubionych kiedy 'bawilam' sie w kucharzenie w Londynie. Polaczenie zielonej fasolki, fety, burakow i lekkiego dressingu jest po prostu genialne!
Salatke robi sie calkiem szybko, jesli buraki sa juz podpieczone, zajmuje to doslownie chwile! Polecam goraco, chociaz wiem, ze w ten ziab wszystkim pewnie w glowach jedynie cieple zupy, moze jednak ktos sie skusi;-)
Sałatka z burakami, zieloną fasolką i fetą
ok 6 duzych burakow
300g zielonej fasolki
ser feta ( dajemy tyle ile nam sie podoba, wedlug uznania)
natka pietruszki
Dressing
2 lyzeczki musztardy dijon
5 lyzek oliwy z oliwek
2 lyzki octu balsamicznego lub vinegret
cukier, sol, pieprz do smaku
Piekarnik nagrzac do temperatury 200st.
Buraki oplukac, wsadzic do gotujacej sie wody i gotowac tak dlugo, az lekko zmiekna. Odcedzic i wsadzic do piekarnika na ok 40min, az beda miekkie.
Obrac ze skorki i pokroic w dosc duza kostke.
Fasolke umyc, odciac koncowki i przekroic na pol. Gotowac ok 5 min, az zmieknie. Pamietajcie zeby nie gotowac jej za dlugo, wazne, zeby byla lekko al dente.
Fete pokroic w kostke, dodac do burakow razem z fasolka i drobno posiekana pietruszka. Polac dressingiem.
Smacznego!
18 komentarze:
Olu, witam Cię serdecznie:) Czyli Ty juz powrócona - zatem witaj w domu:)
Fajne połączenie smaków:) Pozdrawiam ciepło:)
Fajna ta sałatka! Rzeczywiście z buraczkiem jakoś nie robię sałatek, a przecież fajnie smakują :) Taka sałatka musi być pyszna. Podoba mi się:)
Pozdrowienia serdeczne:)
Piękne kolory,smaki.
Pysznie wygląda!
Bardzo mi się podoba, lubię sałatki z gotowanymi/pieczonymi warzywami, zwłaszcza gdy te są jeszcze ciepłe.
juz widze,ze bym ja bardzo polubila :)
Pozdrawiam :)
Brzmi cudownie.:-)
bardzo kusząca sałatka. chętnie bym taką zrobiła w domowym zaciszu;)
Olu , ja robiłam sałatkę z buraczków co ma w sobie fetę ,ale bez fasolki szparagowej ,ale teraz widzę twoje piękne , smakowite zdjęcie i bym tez chciała ją mieć
p.s a lubisz kumin?Nawet jak nie lubisz to polecam tą sałatkę , ja tylko nie kroje a ścieram na plastry buraczki
http://www.dobremiejsce.iq.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=223&Itemid=53
buraki u nas rzeczywiście niedoceniane. ale przeze mnie uwielbiane. nasze, z ogrodu, najpyszniejsze.
Moje smaki - b. lubię ;)
O! Takie połączenie, to bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam! :)
A to burak! ;) Z chęcią bym przygarnęła miskę takiej sałatki.
Pozdrawiam
Ania
Patrz, robiłam buraczki z fetą i fasolkę z fetą. A to można razem! Choc ten burak skurczybyk barwiacy!
wspaniały kolor. rewelacyjne zestawienie smaków. podoba mi się!
kochani dziekuje za ile komentarze ;)
Salatka jest na prawde rewelacyjna, i chociaz buraki faktycznie barwia, nie wplywa to absolutnie na smak!!! ;)
pozdrawiam cieplo
bardzo lubię sałatki z gotowanymi burakami - jak dobrze, że zaraz zaczyna się czas, kiedy znowu będzie można z nimi poszaleć :)
bo teraz jeszcze szkoda tyle sezonowych warzyw pomijać :)
a musze wreszcze zrobić tego typu sałątkę, bo już kiedyś widziałam gdzieś połączenie fety i buraków i wpadło mi to w oczko :)
Wczoraj słyszałam o Twojej sałatce na antenie radia PIN w felietonie kulinarnym. Bardzo apetycznie brzmiała i tak tez wygląda. Zapisuje do zrobienia.
Prześlij komentarz