Flan de Vainilla
Klasyczny, oczarowujacy smakiem deser prosto z Hiszpanii. Po raz pierwszy mialam okazje sprobowac go wlanie w tym slonecznym kraju, ladnych pare lat temu. Smak pamietam do dzis.
Jego delikatna konsystencja i karmel sprawiaja, ze deser jest po prostu idealny. Nie za slodki, w konsystencji podobny troche do budyniu, ktorzy przeciez jest symbolem dziecinstwa:)
Przepis zaczerpniety z Bloga Liski, White Plate, Dziekuje Lisko:)
Skladniki na 12 porcji
Karmel:
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szkl wody
2 łyżki wody
Krem:
2,5 szkl mleka
1 laska wanilii
3 bardzo duże jajka
3 bardzo duże żółtka
1/2 szkl cukru pudru
Karmel:
Wodę i cukier wlać do rondelka, postawić na dużym ogniu, kiedy zacznie się gotować zostawić na ogniu 8 minut, nie mieszać.
Zdjąć z ognia, wlać 2 łżki wody uważając na wrzątek, ponieważ karmel może zacząć bąbelkować. Wmieszać wodę i jeszcze na chwilę postawić na ogniu do czasu, aż karmel będzie miał jednolitą konsystencję.
Wlać go do foremek na krem, rozprowadzając równomiernie po dnie każdej z nich.
Mleko wlać do rondelka.
Laskę wanilii przepołówiż, wyjąć ziarenka i wrzucić do mleka. Mleko podgrzać. Zestawić z ognia, przykryć i pozostawić na kilka chwil, by mleko nabrało aromatu wanilii.
Jajka i żółtka wbić do miski, zmiksować, następnie dodawać stopniowo cukier.
Wlewać powoli ciepłe mleko. Zmiksować.
Rozlać krem do foremek z karmelem, wstawić do formy do pieczenia, wlać do formy wrzącą wodę tak, by dosięgnęła połowy wysokości foremek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st C.
Piec 40 minut.
Po upieczeniu kompletnie ostudzić.
Ab wyjąć kremy z foremek, należy ostrym nożem podważyć krem wokół brzegu foremki. Położyć na foremce talerz do serwowania i jednym ruchem przekręcić foremkę do góry nogami.
Smacznego!