A na śniadanie...Pancakes
Dwa dni temu Wielka Brytania swietowala swoj Shrove Thusday, czyli po prostu Dzien Nalesnika. Nie moglam przepuscic takiej okazji i postanowila byc w tym dniu solidarna z mieszkancami wysp:) Na zyczenie domownikow przygotowalam pancakes w wersji z jablkami i jagodami. Polane miodem lub syropem klonowym smakuja wspaniale. Idealne na obiad dla dzieci, gwarantuje, ze zaden maluch sie im nie oprze!
skladniki
200g maki
1,5lyzeczki proszku do pieczenia
o,5 lyzczki sody
1 jajko
300ml mleka
kawalek masla
jagody lub jablka
olej lib maslo do smazenia
syrop klonowydo polania placuszkow
20g cukru
W jednej misce wymieszac make, proszek do pieczenia, cukier i szczypte soli.
Jajko roztrzepac z mlekiem. W misce z suchymi skladnikami zrobic dolek i wlac plynne skladniki. Dokladnie zmiksowac, az do momentu kiedy nie bedzie ani jednej grudki. Wsypac owoce, wymieszac.
Na batelni rozgrzac maslo/olej. Smazyc pancakes'y po ok 3 min z kazdej strony. Podawac z syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
skladniki
200g maki
1,5lyzeczki proszku do pieczenia
o,5 lyzczki sody
1 jajko
300ml mleka
kawalek masla
jagody lub jablka
olej lib maslo do smazenia
syrop klonowydo polania placuszkow
20g cukru
W jednej misce wymieszac make, proszek do pieczenia, cukier i szczypte soli.
Jajko roztrzepac z mlekiem. W misce z suchymi skladnikami zrobic dolek i wlac plynne skladniki. Dokladnie zmiksowac, az do momentu kiedy nie bedzie ani jednej grudki. Wsypac owoce, wymieszac.
Na batelni rozgrzac maslo/olej. Smazyc pancakes'y po ok 3 min z kazdej strony. Podawac z syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
8 komentarze:
To ja się wpraszam na śniadanie i niecierpliwie czekam z widelcem w dłoni :)
Pancakes, naleśniki, czy racuszki.. Na każde, zawsze i wszędzie, mam ochotę! A te, cudo!!
ja bym je wolała jako drugie danie na obiad lub na deser ,ale nie zmienia to faktu ,że są wyjątkowo smakowite
takich zdjęć powinni zabronić w internecie, toć ślinotoku można dostać i wcale tu się nie podlizuje czy coś w tym stylu, jestem szczera do bólu!
z jagodami lubię najbardziej!
Narobiłaś mi chęci na pankejki! Muszę zrobić:)) Mniam:)
A ja zupełnie nieświadomie (znaczy nie wiążąc tego ze świętem, o którym wspominasz), też miałam racuchy. :) Ha! nie muszę zazdrościć. :D Ale zjadłabym jeszcze raz. :)
Wiem, że są pyszne sama piekę, ale troszke z innego przepisu, ładne zdjęcia...:)
Prześlij komentarz