Szarlotka idealna
Powoli, powoli zaczynam juz przygotowania do zblizajacych sie Swiat. Poczatek listopada to idealny czas na Christmas Cake! Wiadomo w koncu, ze im ciasto dluzej lezy, tym jest smaczniejsze;) w tym roku na naszym stole (mam nadzieje) pojawia sie tez Mince pies, pierwszy raz ;-)
Jednak poki co, jakoze ani do jednego, ani do drugiego nie zdazylam sie jeszcze zabrac proponuje jedna z najlepszych szarlotek jakie mielismy ostatnio okazje sprobowac. W te chlodne, jesienne wieczory kawalek takiego ciasta plus kubek cieplej herbaty moze zdzaialac cuda;)
Kruchy spod, przepyszne, lekko podduszone jablka, ze swieza wanilia. Do tego kruszonka. Szarlotka po prostu idealna.
Za przepis dziekuje Lisce z bloga White Plate;)
Szarlotka z kruszonka
/cytuje za Liska/
a ciasto kruche:
300 g mąki
180 g masła pokrojonego w małe kawałeczki
50 g brązowego cukru
4 żółtka
Na jabłka:
1 kg jabłek (używam szarej renety)
150 g cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Kruszonka:
1,5 łyżki miękkiego masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Do posmarowania: żółtko wymieszane z 2 łyżeczkami śmietany (dowolnej)
Kruszonka:
wszystkie składniki utrzeć przy pomocy łyżki.
Ciasto:
zagnieść wszystkie składniki na gładkie kruche ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku, dodać kilka łyżek wody i dusić do czasu, aż się rozpadną (10-15 minut). Dodać cukier, przyprawę do piernika. Odstawić do ostudzenia.
2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dół tortownicy (26-28 cm) - ja wylepiem ciastem również 1/3 wysokości boku tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 200 st C, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut (można również na wierzchu surowego ciasta rozłożyć kawałek papieru do pieczenia i wypełnić suchą fasolą - ma to zapobiec podnoszeniu się ciasta podczas podpiekania).
Wyjąć z piekarnika, wypełnić jabłkami. Z pozostałej części ciasta zrobić paski rownej szerokości i ułożyć na cieście (można również tę część ciasta zetrzeć na tarce).
Posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami śmietany, obsypać kruszonką i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
Po upieczeniu ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
17 komentarze:
Marzenie:)
pysznie wygląda
Jest naprawdę idealna !
Pozdrawiam ciepło :*
bardzo apetycznie wygląda, ślinka cieknie... aż chciałoby się zjeść
mam w planie upiec ją jutro (:
ojej, aż mi zapachniało taką ciepłą szarlotką! a ja w szaliku siedzę, grzejąc się kubkiem po herbacie..
i podoba mi się ten waniliowy aromat. Inaczej, niż na cynamonowo, jak to szarlotki mają w zwyczaju. :)
mmm... ale wyglada zachecajaco:) az kusi, zeby wyciagnac reke po kawaleczek:)
Kawałek takiej szarlotki bez wątpienia ukoi nerwy i wywoła uśmiech...
Wygląda dokładnie tak, jak wyglądać powinna szarlotka idealna...czyli idealnie ;)
Chylę czoła przed taką szarlotką...
Olu, ona wygląda bardzo uroczo!
Mince pies piekłam i są pyszne! To nadzienie... coś extra! Dobry wybór:)
Ślinka cieknie na widok ten szarlotki :)
oj ja uwielbiam szarotkę - kruszonka i jabłka to moje delicje, pozdrawiam, ewa
A mi się nie chce chyba na razie piec świątecznych słodkości.
Dzisiaj powiesiłam światełka w oknie więc się nastrajam :)
:*
Żyjesz Olcia?
Jestem pod wrażeniem: ciasto zapewne pyszne i do tego przepięknie się prezentuje! Pozdrawiam zoś.
Przepis na tę szarlotkę już pojawił się na mojej liście rzeczy do zrobienia :) Wygląda rewelacyjnie!
Świetny przepis!
Prześlij komentarz