Polski chleb pszenno-zytni
Pyszny chleb o zwartym, delikatnym miaższu z lekko wyczuwalna nuta kminku, taki jak lubimy najbardziej:) smakuje wspaniale z kawalkiem sera plesniowego, albo po prostu bialym twarogiem i warzywami. Polecam goraco!
Chlebek znalazlam na blogu Tatter, ktorej dziekuje za super przepis!
Cytuje za Tatter z Piekarnii Tatter
Zapraszam na mojego nowego bloga Zblizenia :-)
Zaczyn:
50g zakwasu żytniego
75g letniej wody
75g żytniej mąki razowej zarnowej
Ciasto właściwe:
200g zaczynu jw.
300g wody (150g wody wrzacej i 150g o temp. 29C)
150g mąki żytniej razowj zarnowej
350g bialej pszennej maki chlebowej
10g soli
2 łyżeczki kminku
Zaczyn wymieszalam na gęstą masę. Zostawilam na 12 godz. w temp. pokojowej do przefermentowania. Make zytnia z ciasta wlasciwego zaparzylam 150g wrzacej wody. Nastepnego dnia zaczyn polaczylam z zaparka i pozostalymi 150 gramami letniej wody. Dodalam mąkę pszenna, kminek oraz sól. Wyrabialam ciasto przez 10 minut. Włożylam je do miski do wyrośnięcia pod przykryciem w temp. pokojowej na 2 1/2 godz. Co 50 minut ciasto z miski wyjmowalam i zagniatalam przez 2 minuty. Uformowalam bochenek i włożylam go do kosza, zlaczeniem w gore. Pozostawilam do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 2 godz. Piec rozgrzalam do 260C. Wyrosniety i naciety bochenek wsunelam do pieca i pieklam z para przez 10 minut, nastepnie zmniejszylam do 230C - pieklam 20 minnut. Dopiekalam w 200C - 5-10 minut.
14 komentarze:
Pieknie wygląda ten chleb. Tak swojsko, sielsko. Cudo :)
Olu brawo! Sliczny! Zaraz ide popatrzec na nowy blog :)))))
Jest piękny! Ależ ma śliczną skórkę! WOW!:))
Dziewczyny, dziekuje:)
Poleczko, na blogu narazie tylko jeden wpis, dopiero go otworzylam:D
piękny!- tylko brak mi zdjęcia w przekroju- ciekawa jestem co ma w środku :)
cudowny:)) piekne nacienia!
idealny!
przepiękny bochen!:)
Olu, piękny bochen stworzyłaś :)
Dziewczyny, dziekuje bardzo:)
piękny chleb
już mam ochotę na kromeczkę z twarogiem i miodem..
Jakoś boję się sama robić chleb. Muszę kiedyś się przekonać :>>
Twój wygląda taaaak smakowicie.
A wiesz jaka jest moja ulubiona wersja chleba?
Z oliwą i solą...Cud miód malina.
Bardzo piekny, Olu. Ciesze sie, ze Ci smakuje. Przepis oryginalnie pojawil sie w Weekendowej Piekarni #35, podany przez Oczko. Od tego czasu pieklam go wiele razy, jest naprawde wysmienity.
Tatter, dziekuje bardzo:) Nam ten chlebek tez bardzo, bardzo smakuje. Napewno jeszcze nie raz go upieke!
Prześlij komentarz