czwartek, 4 listopada 2010

Szarlotka idealna




Powoli, powoli zaczynam juz przygotowania do zblizajacych sie Swiat. Poczatek listopada to idealny czas na Christmas Cake! Wiadomo w koncu, ze im ciasto dluzej lezy, tym jest smaczniejsze;) w tym roku na naszym stole (mam nadzieje) pojawia sie tez Mince pies, pierwszy raz ;-)
Jednak poki co, jakoze ani do jednego, ani do drugiego nie zdazylam sie jeszcze zabrac proponuje jedna z najlepszych szarlotek jakie mielismy ostatnio okazje sprobowac. W te chlodne, jesienne wieczory kawalek takiego ciasta plus kubek cieplej herbaty moze zdzaialac cuda;)
Kruchy spod, przepyszne, lekko podduszone jablka, ze swieza wanilia. Do tego kruszonka. Szarlotka po prostu idealna.
Za przepis dziekuje Lisce z bloga White Plate;)



Szarlotka z kruszonka
/cytuje za Liska/


a ciasto kruche:
300 g mąki
180 g masła pokrojonego w małe kawałeczki
50 g brązowego cukru
4 żółtka

Na jabłka:
1 kg jabłek (używam szarej renety)
150 g cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Kruszonka:
1,5 łyżki miękkiego masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Do posmarowania: żółtko wymieszane z 2 łyżeczkami śmietany (dowolnej)

Kruszonka:
wszystkie składniki utrzeć przy pomocy łyżki.

Ciasto:
zagnieść wszystkie składniki na gładkie kruche ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku, dodać kilka łyżek wody i dusić do czasu, aż się rozpadną (10-15 minut). Dodać cukier, przyprawę do piernika. Odstawić do ostudzenia.
2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dół tortownicy (26-28 cm) - ja wylepiem ciastem również 1/3 wysokości boku tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 200 st C, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut (można również na wierzchu surowego ciasta rozłożyć kawałek papieru do pieczenia i wypełnić suchą fasolą - ma to zapobiec podnoszeniu się ciasta podczas podpiekania).
Wyjąć z piekarnika, wypełnić jabłkami. Z pozostałej części ciasta zrobić paski rownej szerokości i ułożyć na cieście (można również tę część ciasta zetrzeć na tarce).
Posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami śmietany, obsypać kruszonką i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.

Po upieczeniu ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

17 komentarze:

Waniliowa Chmurka 4 listopada 2010 16:32  

Marzenie:)

bryssska 4 listopada 2010 16:34  

pysznie wygląda

Majana 4 listopada 2010 17:09  

Jest naprawdę idealna !
Pozdrawiam ciepło :*

Nina 4 listopada 2010 17:22  

bardzo apetycznie wygląda, ślinka cieknie... aż chciałoby się zjeść

Danuta 4 listopada 2010 17:33  

mam w planie upiec ją jutro (:

cukrowa wróżka 4 listopada 2010 18:34  

ojej, aż mi zapachniało taką ciepłą szarlotką! a ja w szaliku siedzę, grzejąc się kubkiem po herbacie..
i podoba mi się ten waniliowy aromat. Inaczej, niż na cynamonowo, jak to szarlotki mają w zwyczaju. :)

aga 4 listopada 2010 19:52  

mmm... ale wyglada zachecajaco:) az kusi, zeby wyciagnac reke po kawaleczek:)

Anonimowy 4 listopada 2010 20:40  

Kawałek takiej szarlotki bez wątpienia ukoi nerwy i wywoła uśmiech...

Arvén 4 listopada 2010 22:40  

Wygląda dokładnie tak, jak wyglądać powinna szarlotka idealna...czyli idealnie ;)

Gosia 5 listopada 2010 15:30  

Chylę czoła przed taką szarlotką...

ewelajna Korniowska 8 listopada 2010 22:10  

Olu, ona wygląda bardzo uroczo!
Mince pies piekłam i są pyszne! To nadzienie... coś extra! Dobry wybór:)

Tilianara 23 listopada 2010 10:59  

Ślinka cieknie na widok ten szarlotki :)

ewamaison 29 listopada 2010 06:27  

oj ja uwielbiam szarotkę - kruszonka i jabłka to moje delicje, pozdrawiam, ewa

Ewelina Majdak 6 grudnia 2010 00:53  

A mi się nie chce chyba na razie piec świątecznych słodkości.
Dzisiaj powiesiłam światełka w oknie więc się nastrajam :)

:*
Żyjesz Olcia?

wkuchnizosi.pl 7 grudnia 2010 20:12  

Jestem pod wrażeniem: ciasto zapewne pyszne i do tego przepięknie się prezentuje! Pozdrawiam zoś.

Myszki in cucina 31 stycznia 2011 13:21  

Przepis na tę szarlotkę już pojawił się na mojej liście rzeczy do zrobienia :) Wygląda rewelacyjnie!

Forex 5 lipca 2012 11:48  

Świetny przepis!

Wszelkie prawa zastrzeżone!
Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody zabronione. Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i nie zgadzam sie na ich kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez mojej zgody (patrz : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)