WORLD BREAD DAY- Pain au Levain
Do ostatniej chwili nie mialam pewnosci, czy uda mi sie wziac udzial w tak wyczekiwanym od dawna Dniu Chleba. Wiem, ze dzis niedziela, wiec teoretycznie 'juz po wszystkim' ale skoro juz upieklam ten bochenek, grzechem byloby sie nim z wami nie podzielic :D
Nie ma to jak kromka jeszcze cieplego, domowego chleba na niedzielne sniadanie. Pogodzie chyba tez znudzila sie na ciagla szarzyzna i swiat spowity mlga. Dzis mamy piekne slonce, a niebo? dawno nie widzialam juz takiego blekitu ;-)
Zycze wam danej niedzieli!
Pain au Levain II
/na podstawie przepisu Tatter z Piekarnia Tatter/
Zaczyn:
31g zakwasu zytniego razowego 50%
93g wody
145g bialej pszennej maki chlebowej
10g maki zytniej typ 720
Ciasto chlebowe:
800g bialej pszennej maki chlebowej
400g maki zytniej
740g wody temp. 24C
22g soli
279g zaczynu (caly zaczyn)
Skladniki zaczynu zagniesc i szczelnie przykryc folia. Zostawic na 12h w temperaturze pokojowej.
Nastepnego dnia do duzej miski wsypac obydwie maki, wlac wode i dokladnie wymieszac. Zostawic na godzine pod przykryciem.
Nastepnie do masy dodac sol i stopniowo zaczyn. Zagniesc elastyczne i gladkie ciasto. Zostawic je do wyrosniecia na ok 2 1/2h, skladajac ciasto co 50minut. Po tym czasie podzielic wyrosniete ciasto na 3 rowne czesci, zostawic na 10minut zeby odpoczelo. Uformowac bochenki i zlaczeniem w gore wsadzic je do wylozonych sciereczkami i wysypanych maka koszykow. Zostawic do wyrosniecia.
Piekarnik nagrzac do 230 st. Bochenki naciac i piec z para przez 40minut.
10 komentarze:
Cuuudny bochenek Olu! Prawie ze pachnie przez ekran :)
Pozdrawiam serdecznie!
Olu, zatem happy World Bread Day! :)
Chlebek jak malowany! :)
Ps. Ależ fajne Mućki wypatrzyłam w tle fotki. :)
Olu, bardzo urodziwy, pięknie mu w tej pudrowej z maki kołderki i jak nacięty , gratulacje
co za zdjęcia.
i piękny chleb.
Piękny chleb Olu i jakie zdjęcia cudowne:)
Chlebuś ma na pewno wspaniale chrupiacą pachnącą skórkę.
Pozdrowienia:)
Wspaniały bochen! Taki dostojny...
Piekłam ten chleb i byłam zachwycona.
Pozdrawiam.
ale on pięknie i apetycznie wygląda! dobrze, że go zamieściłaś na blogu :)
Takie chlebki lubimy najbardziej.
Śliczny ten Twój chlebek...aż czuję jego zapach :) I skórka taka chrupiąca...!
Titanium Cost Guide | Top TIPS & Tricks for Success
1. Learn how much you can make titanium uses on your skin by citizen promaster titanium playing this top TIPS & Tricks for Success. We show you how ceramic vs titanium flat iron you can 바카라 win money from playing games that titanium nipple barbells pay real money
Prześlij komentarz