niedziela, 12 września 2010

Czekoladowe ciasto z cukinią





Ciasto czekoladowe, tego bylo mi trzeba!
Kiedy za oknem pogoda bezustannie kusi nas zebysmy zaszyli sie pod kocem z kubkiem herbaty w reku, nie ma nic lepszego niz kawalek mocno czekoladowego ciasta, ktore chociaz troche poprawi nam humor! I chociaz niektorym taki kawalek slodyczy moze spedzac sen z powiek z uwagi na kalorycznosc, moim zdaniem nie ma co sie tym az tak przejmowac, w koncu raz nie zawsze!;-) musimy sobie jakos radzic :P mnie np czekolada pomaga zawsze!

Lubiecie ciasta z niecodziennymi dodatkami? Brownies z burakami, ciasto marchewkowe, pumpkin pie (moj ukochany!) ? jesli tak, to moja dzisiejsza propozycja jest dla was idealna!
Do masy czekoladowej dodajemy starta na tarce cukinie, ktora sprawia, ze ciasto jest bardziej wilgotne, nieco ciezsze. Wspaniale!
Pierwszy raz mialam przyjemnosc piec je w prawdziwej, tym razem juz nie wirtualnej kuchni Poleczki, i chyba moge powiedziec za nas obie, ze smakowalo oblednie!
Polecam!




Ciasto czekoladowe z cukinia
źrodło przepisu: Blog Around the kitchen table cytuję:

Na tortownicę o średnicy 24cm

350g mąki pszennej
50g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 bardzo płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej 
1 łyżeczka różowego pieprzu utartego w moździerzu (opcjonalnie - dodałam od siebie)
175 ml kopha (tłuszczu z kokosa) lub delikatnej oliwy (np. migdałowej)
175g cukru 
3 duże jajka
2 łyżki ekstraktu z wanilii
sok z 1 cytryny
3 duże młode cukinie (waga przed starciem 500g)
150g prażonych orzechów laskowych
200g ciemnej czekolady połamanej na kawałki (opcjonalnie - dodałam od siebie)

Polewa

200g ciemnej czekolady
100ml słodkiej śmietanki

Piekarnik rozgrzewamy do 160C.
Spód i boki tortownicy smarujemy olejem; spód wykładamy krążkiem papieru do pieczenia.
W misce mieszamy mąkę, kakao przyprawę korzenną, pieprz, proszek do pieczenia, sodę i 1 łyżeczkę soli. Mieszamy.
W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta. 
Dodajemy kopha (lub olej), ekstrakt z wanilii i sok z cytryny i mieszamy.
Cukinii nie obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn (duże oczka). 
Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
Do masy dodajemy orzechy i połamaną czekoladę, mieszamy,
Na końcu dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez 45 minut lub do suchego patyczka (mój piekarnik jest wredny i muszę piec ciasta odrobinę dłużej) - UWAGA żeby nie wysuszyć za bardzo ciasta!
Ciasto studzimy najpierw w piekarniku, a później wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Czekoladę przeznaczoną na masę łamiemy na kawałki.
W małym rondelku zagotowujemy wodę (tak by dno postawionej na rondlu miski z czekoladą nie dotykało powierzchni wody), stawiamy na nim miskę i wlewamy śmietankę. 
Chwilę podgrzewamy.
Rondel zdejmujemy z palnika i do ciepłej śmietanki dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Studzimy ciągle mieszając.

Ostudzone ciasto polewamy polewą.




17 komentarze:

ewelajna Korniowska 12 września 2010 22:52  

Ola, U-ro-cze...!!! Mi tez by smakowalo, tyle, ze troche pozniej, bo u mnie dzis bylo 35 stopni w sloncu! Zatem urolkiwie piekny cieply dzien:) Pozdrawiam cieplo:)

Bea 12 września 2010 22:56  

U nas na szczescie jeszzce prawie ze lato, choc wiadomo ze nie bedzie niestety trwalo wiecznie... ;)
Ja tez dzis pieklam ciasto z cukinia, ale troche inne (zdecydowanie mniej czekolady ;)) i maz wlasnie obwiescil je swoim ulubionym; juz kilka razy to slyszalam, wiec poczekam na ten nastepny ;)

Usciski Olu!

Ewelina Majdak 13 września 2010 00:47  

Smakowało bo pieczone i zjedzone RAZEM :*
Olu odpiszę! Jak najszybciej :*

Karmel-itka 13 września 2010 06:32  

u Ciebie z cukinii, y mnie buraczane ;]
ale to... piękne! i ta polewa... mniam. zamienisz się? xd

Ola 13 września 2010 07:09  

no na jeden kawalek moge sie zamienic karmel-itko ;) ale tylko na jeden:P

Poleczko czekam na odpowiedz:*
pozdrawiam was!

Amber 13 września 2010 08:27  

To ja poproszę kawałek...Pięknie wygląda!

Tylko Spróbuj 13 września 2010 10:08  

Wygląda obłędnie i tak samo musi smakować :)

milk_chocolate84 13 września 2010 10:12  

robiłam z innego przepisu, było pyszne :)) Rewelacyjne ciasto :)

milk_chocolate84 13 września 2010 10:12  

robiłam z innego przepisu, było pyszne :)) Rewelacyjne ciasto :)

Kasia Fiołek 13 września 2010 14:09  

To dopiero jest ciacho czekoladowe jak się patrzy. Aż gęste! :-) Mniam.

wiosenka27 13 września 2010 15:08  

Ta lśniąca polewa wygląda niesamowicie:)

aga 13 września 2010 15:55  

wyglada rewelacyjnie:) takie ciemne, czekoladowe i jeszcze polewa - super pyszne:)

Ciastella 13 września 2010 17:54  

wygląda pysznie;d już jakis czas plauje je upiec, ale ciągle nie moge sie do tego zabrac ;)

Waniliowa Chmurka 14 września 2010 10:48  

Ciasto urzekające;)
Przepis of corse zapisuje!

Pozdrawiam serdecznie,
Olcik

Gosia 14 września 2010 15:52  

rewelacja!!!! pieklam 2-krotnie cukiniowe ,za katzdym razem z innego przepisu (wkrotce oba na blogu) ale ten jakos-nie wiem,dlaczego omijalam,a wyglada oblednie....Jak to sie mowi-do 3 razy sztuka,wiec za trzecim razem upieke z tego przepisu :)
Pozdrawiam :)

Asia 14 września 2010 23:29  

o! czekoalda z cukinia? Fajnie wygląda. Polewa wyglada, jakby mi się miala w ustach rozplynac po ugryzieniu :)

Ania Włodarczyk vel Truskawka 19 września 2010 19:03  

Tez takie robię :) Jest idealnie czekoladowe i wilgotne!

Wszelkie prawa zastrzeżone!
Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody zabronione. Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i nie zgadzam sie na ich kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez mojej zgody (patrz : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)