Victoria sponge cake
Jak pewnie zauwazyliscie bardzo mnie tu ostatnio malo. Trudno jest mi znalezc czas na bloga, chociaz staram sie jak moge. Z gory przepraszam za wszystkie wiadomosci, na ktore jeszcze nie udalo mi sie odpowiedziec. kiedy tylko mam okazje przegladam wasze blogi i jak zwykle z usmiechem na twarzy i podziwem czytam wasze posty :-) widze, ze letnia aura bardzo wam sprzyja, bo przepisy sa wspaniale!
Ja niestety, jesli w ogole mam czas, pieke jedynie najprostsze i najszybsze ciasta czy ciasteczka. Jednak nie ma to jak szuflada pelna magicznych przyborow do pieczenia w domu:P tutaj nie mam nawet miksera, bywa, wiec ciezko. Ale nie ma co narzekać, jakos sobie radze! od czego sa w koncu rece? w dawnych czasach gospodynie domowe tez nie mialy mikserow, a ciasta wychodzily im boskie:)
Pamietacie ucieranie masla z cukterem za pomoca drewnianej lyzki? a moze do tej pory, podobnie jak ja, zdarza wam sie w taki wlascie sposob je przygotowywac? lubie wracac do starych, rzadko praktykowanych metod. I chociaz nie ucieram w ten sposob masla zawsze, zajmuje to w koncu duzo wiecej czasu, teraz jestem na to w pewnym sensie skazana :) musze mimo wszystko przyznac, ze czerpie z tego przyjemnosc. Swiadomosc, ze przygotowuje cos w 100% sama jest naprawdę motywujaca :-)
Ok, teraz co nieco o dzisiejszym wypieku. Victoria Sponge Cake to klasyk na Wyspach. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu( mikser nie jest niezbedny), niesamowicie delikatne w smaku, niezbyt slodkie, dzieki truskawkom, ktore jak wiadomo wspaniale komponuja sie z bita smietana, ktora przelozony jest biszkopt. Polecam wszystkim, szczegolnie na te gorace dni! nie ma jak to kawalek dobrego biszkoptu z owocami, nieprawdaz?
Do uslyszenia wkrotce:)
Victoria sponge Cake
zrodlo przepisu: BBC goodfood
Skladniki na biszkopt:
200g miekkiego masla
200g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
150g cukru
4 jajka
2 lyzki mleka
dodatkowo:
250ml smietany kremowki
ok 50g cukru pudu ( mozna pominac)
200g pokrojonych truskawek lub dzemu truskawkowego
cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzac do 180 st.
Tortownice o srednicy 20cm (mozna uzyc nieco wiekszej, ja tak zrobilam) wylozyc papierem do pieczenia lub wysmarowac maslem i posypac maka.
Do duzej miski przesiac make, proszek do pieczenia.
W osobnym naczyniu utrzec maslo z cukrem na puszysta mase. Dodawac kolejno jajka, az masa dobrze sie polaczy. Nastepnie wsypac make i delikatnie wymieszac za pomoca szpatuly (ja z oczywistego braku szpatuly uzylam drewnianej lyzki).
Mase przelac do przygotowanej tortownicy. Wstawic do piekarnika i piec 20-25min az biszkopt bedzie mial zloty kolor. Wyjac, wystudzic.
Biszkopt przekroic na dwie czesci,. Na jedna z nich wylac ubita na sztywno smietane wymieszana z cukrem pudrem. Nastepnie ulozyc na niej truskawki. Jesli uzywamy dzemu to najpierw nalezy posmarowac nim jeden placek ciasta a dopiero potem wylozyc na niego kremowke.
Przykryc drugim biszkoptem. Posypac cukrem pudrem.
Smacznego!
16 komentarze:
Przepiękne! Też kiedyś chciałam go upiec, ale okazało się, że mam zbyt dużą formę i musiałam przygotować victoria sponge muffins, które przełożyłam lemon curdem. Super smakowały! ;))
Pozdrawiam!
Doskonale pamiętam ucieranie masła z cukrem w makutrze i przy pomocy drewnianej pałki. Tak właśnie robię to do dziś. Podobnie robię serniki na twarogu i inne ciasta.
Mikser jest... wygodny, ale odziera pieczenie cist z połowy uroku.
Pozdrawiam
Ja tylko raz miałam przyjemność ucierać, kiedy mikser był chory. :]
A ciasto cudnie wygląda.
no tak.. nie ma Cię i nie ma
dobrze, że choc od czasu do czasu zaglądasz :-)
nieużywanie miksera.. zdarza mi się. głównie wtedy, gdy jestem leniwa i zamiast go wyciągac wolę posłużyc się własnymi rękoma.
cudne ciasto
bo słodko, bo truskawki
Wygląda wspaniale! I te truskawki, mniam!:)
A wiesz,ja czasami tez ucieram ręcznie jak mi się nie chce wyciągać miksera hihi:)
Pozdrowienia:)
ja bardzo lubię ucierać masło w makutrze, ale coraz rzadziej mam ku temu możliwość. Natomiast jeśli mowa o Twoim cieście, to przykryte puszystym wierzchem wygląda oszałamiająco i tak pysznie, że w mig zjadłabym wielki kawałek :)
zdjecia piekne!!! a ciasto poprostu rewelacja!! i wiem ze jest smaczniutkie, bita smietana i truskawki to musi byc pyszne..
Jak widać mikser wcale nie jest potrzebny, żeby przygotować pyszne ciasto :) Polka potrafi!
kiedyś to się ucierało drewnianymi akcesoriami... nawet pianę się trzepaczką ubijało... a teraz lenistwo :)
!!! Kiedy zrobiłaś ciasto i zdjęcia??
Sprytna Ola jesteś :)
Ja nie wiem, czy bez miksera jeszcze umiem. Człowiek za bardzo przyzwyczaja się do luksusu...
Piękne światło masz na tarasie(?)!
Ja chcę jeszcze :D
Przepiękne to ciasto.. ślinka cieknie :)
Wspaniale ciasto Olu! :)
A co do recznego ucierania, to zrobilam tak wlasnie przy moim ostatnim ciescie z kokosem i owocami i okazalo sie, ze wcale nie jest tak zle jak w moich wspomnieniach ;)
Pozdrawiam serdecznie! I milego tygodnia zycze :)
Cudnie wygląda to ciasto :) tak wakacyjnie.
zapraszam również na mojego bloga kulinarnego:
www.martagotuje.blogspot.com
A ja cały czas mam wyrzuty sumienia, że jakoś nie wykorzystałam w pełni tego sezonu truskawkowego... może jeszcze uda mi się trochę nadrobić...
Za każdym razem gdy widzę to ciasto- uśmiecha się ono do Mnie;)
Buziaki!
przepyszne ciasto, mam bardzo podobny przepis, zapraszam do obejrzenia :)
http://piknikowo.blogspot.com/2010/06/victoria-sponge-cake-czyli-klasyka.html
Prześlij komentarz