czwartek, 17 września 2009

Bustrengo-Bolońskie ciasto z jabłkami


To wspaniale, wilgotne ciasto przypomina troche francuskie clafoutis, ale dodatek bulki tartej i wykorzystanie polenty sprawia, ze znacznie bardziej kojarzy mi sie z angielskim pudingiem z chleba i masła. Jest ciezkie, zdecydowanie nie puszyste. Dodatek suszonych fig i rodzynek idealnie komponuje sie z kwasnymi jablkami.
W ksiazce Jamiego Olivera 'Wlosna wyprawa Jamiego' wiele jest przepisow, ktore kusza juz od pierwszej chwili, kiedy je zobaczymy. Tak bylo tez z tym ciastem. Przyznaje, ze wygladem ono moze nie powala, wyglada jak bardzo nieudane ciasto z owocami, ze 100% zakalcem:P tak jednak ma byc, naprawde! jesli nie lubicie tego typu ciast, moze nie przypasc wam do gustu, warto jednak sprobowac, tak jak ja;-) wiedzialam, ze w koncu tak czy siak je zrobie, mimo, ze przyznam sie szczerze, bylam, wrecz pewna, ze bedzie to kompletna porazka. Jak milo jest sie czasem rozczarowac;) smak przypadl mi do gustu, ba! powiem wiecej, nie tylko mnie! maz z poczatku sie krzywil, po pierwszym kesie stwierdzil, ze to najprawdziwszy w swiecie, rodowity zakalec:P potem jednak, kiedy gorace jeszcze ciasto (tak powinno sie je podawac, musi byc cieple) podalam ze smietana kremowka i kieliszkiem vin santo stwierdzil, ze wcale nie jest takie zle, po czym zjadl 2 kawalki:)
Zachecam do sprobowania, chociazby z czystej ciekawosci!



Bustrengo, Bolonskie ciasto z kaszy kukurydzianej i jablek

Skladniki:

maslo do wysmarowania formy
100g kaszy kukurydzianej
200g maki pszennej
100g bulki tartej
100g cukru pudru, plus troche do posypania ciasta
500ml pelnotlustego mleka (dalam 2%)
3 duze jajka, ubite
50ml oliwy
100g plynnego miodu

100g rodzynek
100g suszonych fig, pociekanych
500g kwasnych jablek, obranych i pokrojonych na nieduze kawalki
1/2 lyzeczki cynamonu
skorka z 2 cytryn
skorka z 2 pomaranczy
1 lyzeczka soli

Rozgrzej piekarnik do 180 st. i wysmaruj maslem tornownice o srednicy 28cm.
W duzej misce wymieszaj razem kaszke kukurydziana z maka, bulka tarta i cukrem.
W drugiej misce polacz mleko z jajkami, miodem i oliwa. Wlej mieszanine do miski z suchymi skladnikami i dokladnie wymieszaj. Dodaj jablka, figi, rodzynki, cynamon, skorke z pomaranczy i cytryny i sol. Ponownie wymieszaj.
Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika na ok 50min(pieklam troche dluzej)
Jesli brzegi zaczynaja za szybko sie przyromieniac przykryj tortownice folia aluminowa.
Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem. Nalezy je jesc na cieplo, najlepiej z kleksem smietany kremowki.

Smacznego!


7 komentarze:

wiosenka27 17 września 2009 19:19  

Wygląda fantastycznie:)

sonieczka 17 września 2009 21:53  

Fotka super. Faktycznie wygląda jak angielski pudding, akurat kasza kukurydziana w moim domu obecna, więc warto poznać jej smak na słodko.

grazyna 17 września 2009 22:02  

Bardzo lubię kaszkę kukurydzianą ale na słodko jeszcze nie próbowałam. Myślę, że takie ciasto zasmakowało by mi :)

Ewelina Majdak 17 września 2009 22:10  

Olu zostało coś jeszcze dla mnie?? :))))))))
Chociaż odrobinka... okruszek... :D
Wierzchnia warstwa? :D Zjem co dasz:D
:*
I ja też napiszę - zdjęcia cud miód i malina!

kasiaaaa24 17 września 2009 23:16  

Piękne zdjęcia, wspaniałe ciasto, świetny przepis :)

Majana 18 września 2009 08:56  

Widzę, że smakowałoby mi bardzo! Piękne zdjęcia , naprawdę bardzo apetyczne. A takie ciasta właśnie lubię, takie mokre. Mniam!:)

kass 19 września 2009 13:07  

Dziękuję za odwiedziny,a Twoje ciasto... rewelacja, już spisałam i napewno niebawem upieke, pozdrawiam.

Wszelkie prawa zastrzeżone!
Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody zabronione. Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i nie zgadzam sie na ich kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez mojej zgody (patrz : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)