Mazurek pomarańczowy
Z pełną odpowiedzialnością moge powiedzieć, że od tego roku będzie to mój ulubiony mazurek:)
Tradycyjne masy zawsze mędą gościć na naszym stole, ale smak tego jest po prostu boski!
Połączenie dżemu morelowego ze skórką pomarańczową i polewą z białej czekolady jest absolutnie genialne. Mazurek zniknął ze świątecznego stołu już w pierwszy dzień ! A to wszystko dzięki przepisowi Asi z jak zawsze niezawodnej Kwestii Smaku.
Polecam Gorąco!
Cytuję za Asią:
Ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 180 g masła
• 90 g cukru pudru
• 2 surowe żółtka
Masa pomarańczowa:
• 300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej*
• 200 - 300 g dżemu morelowego
Dekoracja:
• płatki migdałowe
• gotowa biała polewa (np. lukrowa)
Wykonanie:
- Rozcieram masło z cukrem pudrem, dodaję żółtka i mieszam z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną, w razie potrzeby dodaję trochę zimnej wody. Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na 2 godziny.
- Rozwałkowuję na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wykładam formę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta roluję wałeczki, zwijam po dwa i wykładam boki formy. Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Piekę na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut).
- Usmażoną skórkę pomarańczową gotuję przez chwilę razem z konfiturą morelową. Studzę i wykładam na upieczony spód mazurka. Dekoruję płatkami migdałowymi i białą polewą.
3 komentarze:
Piękny mazurek! :))
W przyszłym roku może spróbuję zrobić własnie taki :)
Pozdrawiam.
Pięknie się prezentuje :) Pozdrawiam
w tym roku chciałam zrobić taki mazurek, ale w końcu zabrakło czasu. W przyszłym roku na pewno lepiej się zorganizuję! Zdecydowanie wole pomarańczowy niż tak popularny kajmakowy ;-)
Prześlij komentarz