środa, 11 marca 2009

Pasta Puttanesca


Proste, szybkie danie, które można przygotować dosłownie w mgnieniu oka. Jesteśmy wielbicielami włoskiej kuchni, więc każda makaronowa wariacja jest przez nas pochłaniana do ostatniej nitki makaronu:-)
Polecam!

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • mała natka pietruszki
  • czarne oliwki, pokrojone (ja z braku takowych użyłam zielonych)
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka pasty z anchovy (można zastapić anchovy z puszki)
  • 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego lub jedna łyżeczka suchego
  • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryczki
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • świeżka rukola
  • starty parmezan
  • makaron spaghetti
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać czosnek i smażyć ok minutę. Następnie dodać pietruszkę, oliwki, kapary, pastę anchowy, oregano i papryczki. Wymieszać i smażyć na małym ogniu ok 2 minuty.
Dodać pomidory i dusić przez około 5 minut, sos nie ma być zwarty, ale dość płynny. Posypać świeżą rukolą, pietruszką i durić jeszcze minutę.

Kiedy makaron będzie gotowy należy go odcedzić i bez zalewania zimną wodą wrzucić do sosu. Wszystko delikatnie wymieszać, posypać ziołami, i świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

2 komentarze:

Ania Włodarczyk vel Truskawka 12 marca 2009 14:42  

Tez lubię putanescę, jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmi (zakładam, ze wiesz, że putanesca to po wlosku ni mniej ni więcej jak 'prostytutka', delikatnie rzecz ujmując:)

Pycha!

Ola 12 marca 2009 14:58  

Tak Aniu, wiem doskolane:-)
A Pasta jest pyszna!

pozdrawiam

Wszelkie prawa zastrzeżone!
Kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody zabronione. Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i nie zgadzam sie na ich kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez mojej zgody (patrz : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)