Pasta Puttanesca
Proste, szybkie danie, które można przygotować dosłownie w mgnieniu oka. Jesteśmy wielbicielami włoskiej kuchni, więc każda makaronowa wariacja jest przez nas pochłaniana do ostatniej nitki makaronu:-)
Polecam!
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- mała natka pietruszki
- czarne oliwki, pokrojone (ja z braku takowych użyłam zielonych)
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka pasty z anchovy (można zastapić anchovy z puszki)
- 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego lub jedna łyżeczka suchego
- 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryczki
- puszka pomidorów w kawałkach
- świeżka rukola
- starty parmezan
- makaron spaghetti
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać czosnek i smażyć ok minutę. Następnie dodać pietruszkę, oliwki, kapary, pastę anchowy, oregano i papryczki. Wymieszać i smażyć na małym ogniu ok 2 minuty.
Dodać pomidory i dusić przez około 5 minut, sos nie ma być zwarty, ale dość płynny. Posypać świeżą rukolą, pietruszką i durić jeszcze minutę.
Kiedy makaron będzie gotowy należy go odcedzić i bez zalewania zimną wodą wrzucić do sosu. Wszystko delikatnie wymieszać, posypać ziołami, i świeżo startym parmezanem.
Smacznego!
2 komentarze:
Tez lubię putanescę, jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmi (zakładam, ze wiesz, że putanesca to po wlosku ni mniej ni więcej jak 'prostytutka', delikatnie rzecz ujmując:)
Pycha!
Tak Aniu, wiem doskolane:-)
A Pasta jest pyszna!
pozdrawiam
Prześlij komentarz