Muffinki z jabłkami i cynamonem
Jak każde muffinki, są przepyszne. Mocno owocowe i co ciekawe, nie ma w nich ani odrobiny masła. Są więc idealne dla tych, którym zachciało się odchudzać:-) Nikt nie może mieć po nich wyrzutów sumienia!
Polecam!
Przepis znalazłam na stronie weightwatchers.
Składniki:
2 duże jabłka, obrane i pokrojone w kosteczkę
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
1 jajko, ubite
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki odtłuszczonego mleka
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 łyżczki startego imbiru
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki ciepłej wody
Piekarnik nagrzać do 175stopni.
Pokrojone jabłko wymieszać z cynamonem, cuukrem i sokiem z cytryny.
W misce wymieszać razem śmietanę, ubite jajko, wanilię i mleko. Odstawić
Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W srodku zrobić wgłębienie, wlać płynne składniki i dodac jabłko. Wszystko wymieszać, ale niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wysmarować masłem, napełnić ją masą do 2/3 wysokości.
Piec 30-35min aż muffiny będą złote.
Wyjąć, pozostawić jeszcze na 5 min w formie, następnie wyjąć i dokładnie przestudzić.
Składniki polewy wymieszać i udekorowac muffinki.
Smacznego!
13 komentarze:
A figa bo tluszcz jest w smietanie :)) Ale wiesz co Ola wygladaja pysznie i mysle ze idealne by byly na sniadanie ze szklanka kakao... Mniam! :)
Olu, a mnie zaintrygował ten lukier z imbirem. :) Fajny. :)
Zawszepolko, oczywiscie mialam na mysli maslo:P juz poprawiam.
MAlgosiu, lukier jest genialny, niecodzienny:)
pozdrawiam!
Sliczne , pyszne muffinki :))) Podoba mi się w nich wszystko :)
Ola ale ja zartowalam mam nadzieje, ze sie nie gniewasz! :))) wiesz ja to z tej frakcji co sie odchudzala raz w zyciu jak miala 14 lat :D
Zawszepolko, a gdzie tam! jak moge gniewac?:) dziekuje ze zauwazylas blad, dzieki temu moglam go poprawic.
pozdrawiam:-)
Wyglądają pysznie :). I w dodatku moje smaki: jabłka i cynamon :). Pycha!
Uwielbiam to połączenie ! Sliczne apetyczne muffineczki !:))
Olu, one wyglądają nieziemsko. Nie wiem, jak to robisz, ale chętnie przyłączę się do degustacji :)
pzdr, Ally/ Zwegowani team
dziekuje bardzo:)
Zwegowani, nie wiem czy robie cos specjalnego:dodaj, wymieszaj i gotowe:) kazdy to potrafi;-)
a muffiny to pychota!
pozdrawiam!
Superowe:)
Podobają mi się..chyba to będą następne muffinki jakie upiekę:)
Pozdrówka ciepłe.
Na mysl o nich cieknie mi slinka.
Powiedz mi czym mozna zastapic kwasna smietane (i nie mowmi, prosze, ze maslanka) bo nie mam szansy kupic zadnej z tych rzeczy.
Pozdrawiam serdecznie
Kwasna smietana jest tu niezastapiona...moze jednak uda Ci sie ja dostac:) z innym zamiennikime muffinki nie wyjda niestety takie dobre...chodzi o konsystencje ciasta.
pozdrawiam:)
Prześlij komentarz