Shortbread
Shortbread...poeazja smaku. Niezastąpione, kruche, delikatne paluszki. Kiedy spróbowałam ich po raz pierwszy, wiele, wiele lat temu, wiedzialam, że od tamtego mon
momentu będą to moje ukochane ciasteczka.
Wszystkim, którzy podobnie jak ja uwielbiają również kruche wypieki(a jestem pewna, że Shortbread kocha każdy) gorąco polecam dzisiejszy przepis:) ciasteczka są idealne do kubka goracej herbaty w te mroźne dni.
W moim wypadku te niepozorne kurche paluszki przywołują wspomnienia najpiękniejszych chwil młodości. Do tej pory, za każdym razem kiedy jestem w UK, pierwsza rzeczą, która kupiję na lotnisku są Walkers Shortbread, nie ma lepszych na świecie! :-) kruche ciasteczka z tego przepisu smakują prawie, prawie jak orginał :-)
Waniliowe Shortbread Nigelli:
Składniki na 33 ciasteczka:
- 100g cukru pudru
- 200g mąki
- 100g mąki kukurydzianej
- 200g miekkiego masła
- ziarenka z 1 laski wanilii
- cukier waniliowy lub cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzac do 160 st. C
- W misce wymieszac cukier puder, make, mąke kukurydzianą.
- Laskę wanilii przeciąć wzdłóż i małym nożykiem wyjąć ziarenka. Do suchych składników dodać masło, ziarenka wanilii i wymieszac mikserem. Miksować tak długo, aż z ciasta zacznie formować się kula.
- ciasto przełożyć do podłóżnej blaszki. Palcami lub łyżką docisnąc do dna blaszki.
- Przed wsadzeniem do piekarnika pokroić ciasto na paluszki i każdy paluszek ponakłówać małym widelcem.
- Piec przez ok 20-25min (piekładm dłużej) aż ciasteczka nabiorą złosistego koloru. Mają być dość jasne, ale nie białe. Dzieki temu zachowają kruchość a jednocześnie intensywny waniliowo-maślany smak.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić przez 10min. Nastepnie pokroić w paluszki, posypać cukrem waniliowym lub/i cukrem pudrem i zostawić do całkowitego ostygniecia.
5 komentarze:
kolejny przepis zapowiadający się wyśmieniecie
dziekuje Agnieszko:) ciasteczka rzeczywiscie sa wysmienite!
kocham walkersy!
a na własny shortbread zamierzam się od dawna, a więc dzisiaj próba. :]
biorę przepis i wkrótce będę testować:)
ciesze sie bardzo!;) oby smakowaly!
Prześlij komentarz